Belföld

A jó szándék nem elég

Az adó egy százalék felajánlásnál elkövetett leggyakoribb hibákra figyelmeztet a NAV.

Az érvényes jogszabályok szerint minden adózó részben maga dönthet az általa befizetett közteher összegének egy plusz egy százalékáról.

A pénzzel civil szervezeteket, közhasznú egyesületeket és alapítványokat, illetve egyházakat segíthetünk. A tapasztalatok szerint azonban, az adófizetők közül sokan még mindig nem élnek ezzel a jogukkal, bár nem feltétlenül a jó szándék, vagy a felelősségtudat hiányzik az emberekből.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy azok, akik élnek adójuk 1 százalékának felajánlásával, több esetben hibásan töltik ki a nyilatkozatukat. Ezekben az esetekben érvénytelen a felajánlás és a támogatni kívánt szervezet nem kaphatja meg a felajánlott összeget – figyelmeztet a most kiadott közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Jegyinák Attila, a NAV dél-alföldi főigazgatóságának szóvivője öt gyakori hibát említ. Nem rendelkezhet az egy százalékáról az az adózó, aki késve fizeti meg a személyi jövedelemadóját, illetve a határidő után adja le az szja-bevallását. Ugyan ez igaz a külön csatolt rendelkező nyilatkozatokra is.

Ezeken kívül két hiba jellemző még. Előfordul, hogy a nyilatkozaton szereplő kedvezményezettek adószáma, technikai száma hiányosan vagy pontatlanul szerepel a beadványon, de az is, hogy a felajánló adóazonosítója nem stimmel.

A rendelkező nyilatkozat az szja-bevallási nyomtatvány részét képezi, így aki adóbevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást kérő nyilatkozatot ad, a nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével rendelkezhet. A bevallástól függetlenül is lehetőség van a rendelkező nyilatkozatot egy lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban postán, vagy személyesen eljuttatni az adóhivatalhoz. Május 20-a után benyújtott nyilatkozat érvénytelen lesz – olvasható a hivatal tájékoztatójában.

A munkáltatói elszámolást választó adózók május 12-éig adhatják át az általuk támogatni akart szervezetek adatait a munkáltatójuknak.

A témával kapcsolatosan bővebb tájékoztatás érhető el a NAV honlapján a „Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni” című információs füzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik