Belföld

Adókedvezmény a sérült embereknek

A minimálbér öt százalékának megfelelő összeg kérhető minden betegségben töltött hónap után.

Az adóév minden betegségben töltött hónapja után a minimálbér öt százalékának megfelelő összeget igényelhetnek vissza a fogyatékkal élők – erről a Jegyinák Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense tájékoztatta portálunkat.

A kedvezmény csak a súlyos fogyatékossággal küzdő adózóknak jár. A szóvivőtől megtudtuk, ide tartoznak a különféle mozgás- és érzékszervi valamint mentális fogyatékossággal élő emberek, de például a cukorbetegek is. A betegségek pontos listáját kormányrendelet rögzíti.

Az adókedvezményt azok is igénybe vehetik, akik fogyatékossági támogatást vagy rokkantsági járadékot kapnak. Utóbbira az jogosult, aki a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, illetve 80 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, és számára nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg. Tehát a rokkantsági illetve rehabilitációs ellátásban részesülők (a korábbi szabályok szerinti rokkantnyugdíjasok) az ellátásuk jogcímén nem jogosultak erre a kedvezményre – árulta el a NAV képviselője.

A jóváírásra jogosultságot csak szabályos orvosi igazolás birtokában lehet kérni. Azt az adóhivatalnak kell elküldeni. Megfelelő igazolás birtokában – az elévülési időn belül – visszamenően is kérhető a kedvezmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik