Belföld

Szigetvári Viktor: Bajnai nem költözik a Holdra

Bajnai Batman, és egyre lazul. A végén még főpolgármester lesz belőle. Vagy legalábbis jelölt. Villáminterjú az Együtt társelnökével, aki hétnyi spéttel kerülhet az új Országgyűlésbe.

Nem ezt ígérték.

Hanem mit?

Kérdeztük öntől pár hete, hogy ha veszít az Összefogás, Bajnai beül-e mezei képviselőnek az Országgyűlésbe. „Miért ne ülne be?” – ez volt a válasza.

Választási győzelemre készültünk, ám súlyos vereség lett belőle. A kudarccal mindenkinek szembe kell néznie. A mandátum visszaadása Bajnai válasza a helyzetre. Amennyiben ez ellentmond a korábbi állításainknak, akkor azt nem tudom tagadni.

Vajon hányan vannak, akik kizárólag Bajnai miatt szavaztak a balos listára? Akár annak ellenére, hogy az Összefogás többi szereplőjével szemben komoly ellenérzést tápláltak.

Biztos sokan voltak ilyenek.


Fotók: Kummer János

Na, ők lettek átverve.

Szerintem nem. Ugyanis a Bajnai Gordonra szavazók egyúttal a Bajnai Gordon által megjelenített politikai gondolatra, kultúrára, szemléletre, stílusra is szavaztak. Márpedig ezek nem választhatóak el attól, hogy április hatodika éjszakáján a mi pártunk nézett szembe először és azóta is a legőszintébben a történtekkel. Bajnai Gordon marad, nem költözik a Holdra, és más módon sem vonul ki a magyar közéletből, EP-kampányunknak is ő lesz a legmeghatározóbb arca.

A brüsszeli mandátumot se venne át.

Így van. De ettől még beleáll a kampányba.

Bajnai az Országgyűlésen kívül kíván politizálni. Hogyan? Járja a vidéket, fórumokat tart tízfős közönségeknek?

A hétvégén gyűlést tartunk, ezen megvitatjuk alapszabályunkat, melyet hamarosan át is alakítunk. Eddig felülről tervezett párt voltunk, de most klasszikus, a tagság által választott vezetőséggel működő formációvá válunk – ahogy ezt korábban is akartuk.

A választási bukásra hivatkozva lemondott a PM komplett elnöksége, de újra indulnak a posztért. Mi értelme ennek?

Így tisztességes. Hibáztunk, én magam bizonyosan, teljesen természetes, hogy lemondtunk. És mivel dolgoznék tovább, kérek új felhatalmazást.

Miben hibázott?

Miközben ma is határozottan úgy ítélem, hogy a választási szövetségnek politikai értelemben nem volt alternatívája, hiszen a győzelemre kellett készülni, meglehet, pár kérdésben dönthettünk volna okosabban is.

Mely kérdésekben?

Például a miniszterelnök-jelölt személyét illetően. Vagy Gyurcsány Ferenc országos listán szerepeltetését illetően. Tárgyalhattunk volna keményebben. Emellett sajnos tartalmi kérdésekben sem teljesítettünk jól: nem adtunk megfelelő válaszokat a nagyfokú szegénységben, a Fidesz által egyre inkább uralt és manipulált térben élő társadalomnak.

Elbukták a komplett vidéket.

Ezzel együtt óvom a megmondóembereket, hogy szakmányban írják a „balosok nem értették meg a vidéket” kezdetű publicisztikákat.

Ön érti, mi van vidéken?

Ne tekintse nagyképűségnek, de értem. Sőt, úgy hiszem, a Jobbik is érti, Orbán is érti, sőt további sok száz magyar politikus is érti. Csakhogy a Jobbik cinikus, romboló válaszokat ad, Orbán pedig nem megoldani akarja a problémákat, bármit is hazudik erről, hanem beletörődött, hogy sokak számára nincs kiút.

Önöknek mikor lesznek válaszaik a vidék kérdéseire?

Dolgozunk rajta. Amit eddig adtunk, láthatóan kevés ahhoz, hogy bizalmat kapjunk a társadalomtól.

Az összes közvélemény-kutató 45 százalék körüli Fidesz-támogatottságot mért, s kétharmad körüli mandátumarányt saccolt a múlt vasárnapi választásokra. Ehhez képest az Összefogás vezetői „rettenetesen meglepődtek” az eredményen. Min lepődtek meg? Komolyan gondolták, hogy győznek?

A politikus egyik legfőbb feladata, hogy higgyen a saját győzelmében, s tegyen is meg érte mindent. Aztán persze, ha vereség van, azt ne fogja másra, se a választási rendszerre, se a lejtős pályára. Sajnos annyi szavazóval, amit az Összefogás magáénak tudhatott, vereséget kell szenvedni. És ha vereség van, annak mértéke, ha nem is lényegtelen, de részletkérdés. Egyébként én is sokkal szorosabb eredményt vártam. Tévedtem.

Főleg PM-esek mondogatják, hogy egy Mesterházy vezette MSZP-vel 2018-ban sincs esély Orbán legyőzésére.

Én úgy láttam, hogy Mesterházy Attila küzdött a kampányban.

Önnek mi a válasza a PM-es felvetésre?

Lehet, hogy a Mesterházy Attila irányításával megfogalmazott politikai ajánlattal lehetetlen választást nyerni Magyarországon. De ez a kérdés nem intézhető el gyors válaszokkal, ilyen tempó csak arra elég, hogy revolverezzük egymást. Fontos, hogy minden párt külön-külön, önmagában, odahaza feldolgozza a választási vereséget: Gyurcsány a DK-ban, Mesterházy az MSZP-ben, Bajnai nálunk. Nekem nincs dolgom azzal, hogy az MSZP-ben és a DK-ban hogyan oldják meg ezt a feladatot.

Csupán négy Együtt-PM-es jutott az Országgyűlésbe, ám a frakcióalakításhoz – meg az azzal járó szerepléshez, pénzhez, bizottsági tagságokhoz – öt fő kell. Szereznek még egy embert?

Nem. Mert nem kívánjuk trükkökkel megmásítani a választók döntését. És azért sem, mert ez is része a választási vereségért való felelősségvállalásnak. Négy képviselőnk az így is rendelkezésünkre álló kereteken belül fogja megjeleníteni politikai közösségünk gondolatait.

Kónya Péter, Szabó Szabolcs és Szabó Tímea melegít, de Bajnai helye egyelőre kiadó. Ön is rárepül?

Tény és való, hogy érintett vagyok. Ha rám esik a választás, elfogadom a felkérést, de a parlamenten kívül is látom a szerepemet a balközép kibontakozásában. Ha más lesz a befutó, segíteni fogom a munkáját. Nem kerget engem az édesanyám odahaza a konyhaasztal körül, ha nem leszek országgyűlési képviselő.

Eldőlt, hogy az összefogásosok mind külön indulnak az EP-választáson?

Bajnai Gordon pártszövetsége egész biztosan külön indul.

Fodor Gábor szerint tragédia lenne, ha az EP-re szétesne az Összefogás, ugyanis akkor a Jobbik lesz Magyarország második legerősebb pártja.

Azért fogjanak össze a jelenleg több pártban működő magyar balközép erők, hogy együtt nagyobbnak tűnjenek a Jobbiknál? Na de én nem azért politizálok, hogy összeadósdival átverjem a választókat. Ha netán az MSZP önmagában kisebb támogatottságú, mint a Jobbik, akkor ezt el kell vállalni. A trükközés a választók átverése, önáltatás, a valóság elleplezése. Kozmetikázni fogjunk össze? Ez politikailag értelmezhetetlen, és elvi alapon sem értek vele egyet.

A Jobbik ma a második legerősebb magyarországi párt?

Az EP-választás választ ad a kérdésre.

Bajnai Gordon pártszövetsége ér öt százalékot?

Ér.

Akkor ez sima matek. Az Összefogás huszonöt százalékából levonjuk az Együtt-PM öt százalékát, kettőt-hármat a DK nevében, egy kicsit Fodorért, és marad tizenöt-húsz az MSZP-nek. Ami kevesebb, mint a Jobbik huszonegy százaléka.

Kiderül.

Persze, ha a bajnaisták, a gyurcsányisták és Fodor együttvéve is karcsúbbak négy százaléknál, akkor az MSZP nagyobb, mint a Jobbik. De ennek ön aligha örülne.

Az Összefogás minden tagja egyenként is jelentős támogatással bír. Bajnai Gordon pártszövetsége magabiztosan áll a választók elé, s mutatja meg az általunk kínált alternatívát.

Hallani, őszre Bajnai lesz az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje.

Nem akarok belemenni az őszi személyi találgatásokba.

Ő lesz?

Nincs napirenden a kérdés.

Ha sikerül rábírniuk a szocikat, hogy léptessék vissza Horváth Csabát, lenne esélye Bajnainak. És hát mi lehet jobb imázsépítő Bajnai számára, mint négy év hadakozás a főváros élén a „gonosz Fidesz” ellen?

Egyelőre jussunk el a május huszonötödikei EP-választásig.

El lehet játszani még egyszer, hogy Bajnai két-három évig pihenget, aztán ismét csak a hajrára bukkan elő messiásnak, bízva benne, hogy addigra Mesterházy és Gyurcsány teljesen leamortizálódik?

Nem látok ilyen messzire.

Bírja Bajnai a kampányolást?

Bírja. Ráérzett az ízére. Belejött, új arcát mutatta meg.

Batmant.

Igen, olyan is volt, hogy egy gyerekprogramon kifestették Batmannek. Baj?

Nem. Bár én Mézga Aladárt jobban bírom.

Ő se rossz.

Lazul Bajnai?

Gordon kifejezetten színes egyéniség, képes lelazulni. Ami persze ellentétes az ellenfelei által sugallt, „Bajnai egy szimpla könyökvédős technokrata” arculattal. Ebben is fejlődünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik