Belföld

Ma van az egészség világnapja

vedooltas(2)(960x640).jpg (oltás, hpv)
vedooltas(2)(960x640).jpg (oltás, hpv)

A malária, a dengue, a sárgaláz, a Lyme-kór és számos egyéb, vektorok által terjesztett betegség  több, mint 1 millió emberéletet követel évente, ezért  WHO az Egészség Világnapján a „Kis csípés nagy veszedelem" szlogennel kívánja felhívni a figyelmet a megelőzés és a védekezés fontosságára.

Az aggasztó hatású klimatikus változások hatására számos, környezetünkben is előforduló élőlény (vektor) terjeszt korábban eddig szinte ismeretlen kórokozókat. Ezek egyike az utóbbi években már Európában is előforduló, szúnyogok által terjeszetett betegség, a Nyugat-nílusi láz, amely hazánkban is okozott már megbetegedéseket. Fontos, hogy készüljünk fel és védekezzünk a fertőzés ellen!

Mi okozza a betegséget?

A vírusbetegséget rövid idő alatt nagy távolságokra jutó madarak terjesztik. A fertőzött  állatból szúnyogcsípéssel jutnak a vírusok az ember szervezetébe.  A betegség a csípést követően 2-14 nap alatt alakul ki. A beteg ember természetes úton nem fertőz másokat.

A fertőzés kb. 80%-ban tünetmentesen zajlik. A fertőzöttek egyötödénél enyhe tünetek jelentkeznek, kezdetben hányinger, fényérzékenység, fejfájás, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, majd később láz, arcpirulás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések formájában, amelyek kb. 6 nap után gyorsan megszűnnek. A fertőzés után vélhetően életre szóló immunitás alakul ki. Ritkán, a betegek kb. 1%-ában súlyos idegrendszeri szövődmény alakulhat ki.

Hogyan védekezhetünk a fertőzést ellen?

A fertőzést okozó szúnyogok ellen kell védekeznünk, mivel védőoltás jelenleg nem áll rendelkezésre a Nyugat-nílusi láz kezelésére, A nyári hónapoktól októberig erdős, vizes-nyirkos természeti környezetben megfelelően zárt, könnyű ruházatot kell hordanunk, a fedetlen testrészeken szúnyogriasztó készítményeket célszerű használni.

Hatékony rovarirtószerek alkalmazása mellett, kis odafigyeléssel magunk is jelentősen csökkenthetjük a szaporodó szúnyogok mennyiségét: A szúnyogok szaporodását tavak, mocsarak, tocsogók, továbbá a kertekben, a házak körül kialakuló pangó vizek biztosítják. Ezért különösen fontos a kerti tavak, madáritatók vízének kezelése, rendszeres cseréje. A kerti játékokból, edényekből, vödrökből ki kell üríteni a csapadékvizet, rendszeresen tisztítani kell az eltömődött ereszeket, lefolyókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik