Belföld

Welsz titkosszolgálati kapcsolataira kíváncsi az MSZP

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke szerint a testületnek keddi ülésén tájékozódnia kell arról, hogy Welsz Tamásnak, a Simon-üggyel összefüggésbe hozott, csütörtökön elhunyt vállalkozónak voltak-e titkosszolgálati kapcsolatai akár Magyarországon, akár más államban.

Fontos, hogy a közvélemény vagy ha ez nem lehetséges, akkor legalább a bizottság megismerje a Welsz-ügy nemzetbiztonsági vonatkozásait és azt, hogy a vállalkozó tevékenységét hogyan befolyásolták esetleges titkosszolgálati kapcsolatai – mondta Molnár Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: nem tud válaszolni arra, hogy az ülés zárt lesz-e, szükség lesz-e titkosításra, és ha igen, mennyi időre, mert ez az információk minősítőitől függ. Szerinte azonban “néhány alapvető tényről” mindenképpen tájékoztatni kell a közvéleményt.

Emellett – folytatta – a rendőrségbe vetett bizalom miatt fontos mielőbb tisztázni Welsz Tamás halálának körülményeit, hiszen egy rendőrautóban lett rosszul, és azóta ellentmondásos hírek jelentek meg a történtekről.

Mesterházyt nem hívták meg

Arra a kérdésre, hogy lehet-e már kedden megnyugtató válaszokat adni, a politikus azt mondta: mivel addigra öt nap telik el a haláleset óta, bízik abban, hogy városi legendák helyett objektív képet kaphatnak Welsz Tamás halálának körülményeiről. Az ülésre a Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szolgálatok, továbbá az Információs Hivatal vezetőit és az országos rendőrfőkapitányt is meghívták.

Kérdésre elmondta, bár a kormánypárt kiadott egy erről szóló közleményt, hozzá egyelőre nem érkezett olyan fideszes kezdeményezés, hogy az ülésen Mesterházy Attila MSZP-elnököt is hallgassák meg. Hozzátette: ha lesz ilyen meghívás, a pártelnöknek kell eldönteni, részt vesz-e egy későbbi ülésen. Megjelenési kötelezettsége akkor van, ha a bizottság tényfeltáró vizsgálatot folytat, ám ilyenről még nem döntöttek. Kitért arra, személyes véleménye, hogy minden országgyűlési képviselőnek nyilvánossá kellene tennie, rendelkezik-e a magyaron kívül más állampolgársággal. Ha a bizottság ezzel egyetért, akkor nemcsak Mesterházy Attilát, hanem minden frakcióvezetőt meg kell kérdezni arról, vannak-e kettős állampolgárok a képviselőcsoportban – fűzte hozzá.

Ukrajna ne legyen kampánytéma!

Nem lehet ezt a kérdést az MSZP-re vagy mint a Jobbik korábban próbálta, Izraelre szűkíteni – hangoztatta. Szerinte a kérdés azért releváns, mert az elmúlt hetekben találgatások jelentek meg arról, hogy Simon Gáboron kívül más politikusoknak is lehetett külföldi, afrikai útlevele. Hozzátette: a képviselői vagyonnyilatkozatokban számos adatot kell publikálni, ezek között lehetne a helye az idegen állampolgárságnak is. Jelezte, hogy a kettős állampolgárság nem tiltott a képviselők számára, a bevallási kötelezettséget pedig a következő Országgyűlés tagjainál lehetne bevezetni.

A keddi ülés másik témája az ukrán válság lesz. Molnár Zsolt szerint egyik kérdésnek sem szabad kampánytémává válnia.
Azt mondta, Ukrajna a polgárháború szélére sodródott, és mivel az országban csaknem 200 ezer magyar él, a mozgósítás őket is érintheti, mint ahogy Magyarországra is hatással vannak az ukrajnai események. Szerinte ez indokolja a bizottság összehívását. Egyúttal jelezte, hogy az ülés egy része reményei szerint nyilvános lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik