Belföld

Meghalt Welsz Tamás

Meghalt Welsz Tamás a Hír TV értesülései szerint. A Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozót csütörtökön akarta kihallgatni a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az első értesülések még arról szóltak, hogy egy rendőrautó ment érte a Logodi utcai irodájához, ahonnét bilincsben szállították el, menet közben azonban rosszul lett és az autóban életét vesztette. A főügyészségi szóvivő az MTI-nek megerősítette a halál tényét. A Hír24 azonban úgy tudja, nem a rendőrautóban, hanem az otthonában halt meg Welsz Tamás. Vélhetően beszedett valamit, próbáltak segíteni rajta, de már nem tudtak.

A police.hu szűkszavúan úgy fogalmaz, hogy rendőri eljárás során egy 41 éves férfi meghalt, a haláleset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya vizsgálja.

A budai mentőállomáson a mentősök megerősítették a Hír24 Híradó stábjának, hogy a férfinek leállt a szíve, de már nem tudták újraéleszteni.

Fotónk a budai mentőállomáson készült. Forrás: Hír24/Benyó Rita

Az Index szerint a Simon-ügy nyilvánosságra kerülése óta Welsz nagyon rossz idegállapotban volt, magánéleti problémák gyötörték, ezen felül anyagilag is ellehetetlenült.

A férfi az egyszer már tönkrement Sólyom Airways egyik új tulajdonosaként vált ismertté. Welsz Tamást az Interpol egy panamai csalás miatt körözte, és állítólag segédkezhetett a MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak az eltitkolt milliók elrejtésében. Welsz már régóta Simon üzlettársa volt.

Vádalkura készülhettek?

Csütörtök délután az MSZP-s Bárándy Gergely arról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, tervezi-e az ügyészség, hogy vádalkut köt a Simon-ügyben a Sólyom Airways tulajdonosával. Azt írta, sajtóinformációk szerint a Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyében zajló eljárásban az ügyészség jelentős bizonyítékokat vár a Sólyom Airways új tulajdonosaként ismertté vált férfitól.

Rendőrök a budai mentőállomáson. Forrás: Hír24/Benyó Rita

Bárándy Gergely írásbeli kérdésében utalt arra, információik szerint az ügyész indítványozta, hogy Welszt ne adják ki a panamai hatóságoknak. Ezt erősítheti meg az Index cikke is, amiben azt írják, hogy egy, a lapnak névtelenül nyilatkozó szocialista politikus szerint Welsz semmiképp sem akarta, hogy kiadják Panamának, “cserébe azt mond, amit kérnek tőle”. A politikus hozzátette, hogy “nem túl bonyolult feladat biankó útleveleket kitölteni mások nevére, lejáratási célból, úgy, hogy az érintettek erről nem is tudnak”.

Welsztől szerzett Simon hamis útlevelet

Simont március 10-én vették őrizetbe kihallgatása után, amikor újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg őt a Központi Nyomozó Főügyészség. Az akkor közölt megalapozott gyanú lényege szerint Simon Gábor egy saját személyi adatait tartalmazó hamis, egy dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. A cselekmény felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas.

Állítólag az őrizetbe vétel előtt a rendőrség házkutatást tartott Welsz érdi lakásában. rajtaütés során kiderült, hogy a politikusnak a házban külön széfje volt, amelyben a nyomozók több, a volt politikusra nézve terhelő dokumentumra bukkantak. A széfből került elő az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon Gábor fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevél is, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak.

Másnak is juthatott belőle

A Magyar Nemzet szerdán írt arról, hogy az MSZP politikusai közül nem csupán Simon Gábor szerezhetett magának bissau-guineai útlevelet. A lapban azt írták: “állítólag afrikai úti okmányokkal rendelkeznek más szocialista országgyűlési képviselők is”. Felidézték, hogy a Simon-ügyben gyanúsított, “remek MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Welsz Tamás” lakásában a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak.

Ugyancsak utaltak arra, hogy az Index szerint ezek között volt kitöltött, de úgynevezett biankó okmány is. Idézik a Népszabadság információját is, amely szerint Welsz Tamás 500 magyarnak intézhetett afrikai útlevelet.

A nyomozók számára igencsak értékes információ lehet, hogy Welsztől kik kértek még hasonló, pénzek tisztára mosásához szükséges szolgáltatást.

Welsz Tamás bissau-guineai, uruguayi és magyar hármas állampolgár volt, 2012-ben pedig segédkezett a Budapest–Bamako-rali szervezésénél.

Nem ez volt az első haláleset

Váratlanul halt meg március elején annak a kft-nek a volt tulajdonosa, amelyik az uniós pénzek elosztását bonyolító szoftvert, az EMIR-t fejlesztette – emlékeztet a vs.hu. A férfi cégét nyomásgyakorlás után tudta megvenni az állam, mintegy 500 millió forintért. A cégvezetőt nagyon megviselte az eladás körüli vita, barátai szerint a férfi nem volt beteg.

Olvasói sztorik