Belföld

Országos láncbegyűjtő akció a kutyák állandó megkötése ellen

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 03. 21. 12:31

A szabálytalan, egészségkárosító kikötés elleni kampányt Schell Judit, a NÉBIH felelős állattartást népszerűsítő „Szabad a Gazdi” programjának nagykövete indította el.

A kampány célja

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felelős állattartást támogató Szabad a Gazdi programja keretében országos kampányt szervez, amelynek célja, hogy felhívja a kutyatulajdonosok figyelmét az ebek állandó megkötésének káros hatásaira, törvényi korlátaira, valamint a kutyák mozgásigényének fontosságára.

A kampány keretében a NÉBIH arra kéri a gazdikat, hogy akijelölt gyűjtőpontokon – a csatlakozó helyi hivataloknál – adják le az állat megkötésére használt láncot.

Tartanád a barátod láncon?

„Tartanád folyamatosan kikötve legjobb barátodat?” – tette fel a kérdést Schell Judit budapesti járókelőknek hétfőn reggel. A színművésznő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felelős állattartást népszerűsítő „Szabad a Gazdi” programjának nagyköveteként indította el azt az országos kampányt, amely a kutyák állandó megkötésének káros hatásaira hívja fel a figyelmet.

A szabálytalan láncokat, köteleket az ország 5 pontján várja március 3-tól 31-ig a NÉBIH, a láncbegyűjtő akció helyszínein azonnali ajándékok, valamint nyeremények is várják a leadókat. Az állandó kikötve tartást a törvény szigorúan szabályozza, 2016-tól pedig teljes mértékben tilos lesz az ebeket folyamatosan megkötve tartani.

Sokan kényelmi okokból, vagy egyszerű alulinformáltságból kifolyólag folyamatosan megkötve tartják kutyájukat ma is. A helytelenül vagy nem kellően szocializált kutyáknál nagyon gyakran olyan torz viselkedésminták jelennek meg, mint a túlzott dominancia és az indokolatlan agresszió. Ez akár veszélyt is jelenthet az állat közelében élő emberekre és állatokra – mondta Schell Judit.

Az állandó megkötve tartás negatív hatásai:

  • A megfelelő szociális kapcsolatok hiánya, a korlátozott mozgástér és az ingerszegény környezet folyamatos, jelentős stressz az állat számára.
  • A kikötve tartott állat képtelen kielégíteni alapvető mozgásigényét.
  • A csekély mozgástér és a monoton módon ismételt mozgások sokszor szervi elváltozáshoz, egészségügyi károsodáshoz vezetnek.
  • A kikötve tartás káros az állat szocializációja szempontjából, hiszen megfosztja a kutyát attól a lehetőségtől, hogy megfelelőképpen beilleszkedjen az emberi és fajtársi környezetbe.

Éppen a fenti káros következmények miatt a kutya kikötve tartását a törvény szigorúan korlátozza: állandó jelleggel – tehát úgy, hogy soha vagy csak nagyon ritkán van elengedve – tilos kutyát megkötve tartani.

A kutya tartós kikötésére jelenleg a következő szabályok vonatkoznak:

  • Az állatot rendszeresen el kell engedni.
  • Csak a 6 hónaposnál idősebb ebet lehet tartósan kikötni.
  • Kistestű kutyát (amely nem éri el a 20 kg-ot) legalább 4 méter, közepes testűt (20-40 kg) 6 méter, nagytestűt (40+) 8 méter hosszú eszközzel lehet csak megkötve tartani.
  • Amennyiben a kutyát futóláncon tartják, a feszített és futó részek hosszának összege legalább 8 méter, a futó rész hossza 3 méter kell, hogy legyen.
  • Az ebek kikötéséhez csak nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.

A háromnapos fővárosi figyelemfelhívó akciót országos kampány követi: a szabálytalan láncokat, köteleket szimbolikus láncbegyűjtő kampány keretében adhatják le a gazdák országszerte a NÉBIH kirendeltségein. Csongrád megyében Szegeden, a Vasas Szent Péter utca 9. alatt, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságon.

Az ország 5 pontján március 3. és 31. között várják a leadásra szánt eszközöket, a felelős gazdik jutalma a helyszínen azonnali ajándék, valamint városonként értékes nyereményekben is részesülhetnek.

lánc elleni plakát (lánc elleni plakát)

A leadási helyek pontos listája, valamint friss hírek a szabadagazdi.hu oldalon található.

A kampány időtartam

Az akció 2014. március 3-tól 2014. március 31-ig tart.

A nyereménysorsolás időpontja: 2014. április 1.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.