Belföld

Orbán-interjú: „Mit jelent ez egészen pontosan?”

orbán (orbán)
orbán (orbán)

A kormányfő egyetlen szavából két oldal lett – írtuk, amikor szemléztük a napilap interjúját. Orbán Viktorral most ugyanúgy G. Fodor Gábor és Barcza György beszélgetett, mint korábban Zuschlag Jánossal, amikor a volt szocialista képviselő a nejlonszatyorról vallott.

Kép: Hír24

Akkor jöjjenek a kérdések:

– Egy év telt el a tavalyi gazdasági évadnyitó óta. Hogyan értékeli az akkor megjelölt célok teljesülését?

– Sorsfordító év volt tehát a 2013-as?

– Ezek a célok arról szólnak, hogy másokhoz is mérjük magunkat. Mindannak, amit a magyar kormány csinált és csinál nemzetközi környezete is van. Mi zajlott ez idő alatt a világban, milyen folyamatok mentek végbe, és ezeknek mi volt az értelmük, milyen hatást gyakoroltak ezek Magyarországra?

– De ahhoz, hogy Magyarország vegye a bátorságot, hogy egy új szerkezetű gazdaság felépítésébe fogjon, szakítani kellett egy sor előfeltevéssel…

– Mit jelent ez egész pontosan?

– Sorba értünk a nagyhatalmakon, ironikusan is kérdezhetnénk: maradt ki valaki?

– Ezek szerint a nemzeti érdek lenne a kulcs a kormány lépéseinek megértéséhez? Egyáltalán van a gazdaságban olyan, hogy nemzeti érdek?

– Mégis a gazdaságra a korábbi ciklusban úgy tekintettek, mint egy nemzetközi gazdasági rendszerre, amelybe ha beleavatkozik egy nemzetállam, abból mindig baj lesz.

– Na de gyakran hallhattuk korábban, hogy egy kicsi és egy nagy ország helyzete mégsem ugyanaz. Amit szabad Jupiternek…

– A ciklus elején a magyar gazdaságpolitikát illetően egyfajta hitvita zajlott arról, hogy lehetséges-e a kormány által választott magyar út vagy sem.

– Politikai feltételekről beszél. Ebből az következik, hogy egy sikeres gazdaságpolitikának erős politikai fundamentumai kell hogy legyenek?

– Ennek a felfogásnak a gazdasági lába mit jelent?

– Mi lehet egy ilyen innovatív, nemzeti elkötelezettségű gazdaságpolitika célja? Mit várhatunk a következő ciklusban, ha újra önök kapnak felhatalmazást a kormányzásra?

– Vagyis? Melyek lesznek az új magyar gazdasági modell legfontosabb elemei?

– Eddig tehát öt…

– Ha a megfogalmazott célok vagy jelentős részük teljesül, az lesz a magyar modell?

– Vagyis egy olyan korban élünk, ahol rendszerek süllyednek el, és a nemzetállamok próbálnak megoldást keresni?

– Évtizedek óta fejlődő országból fejlett országgá szeretnénk válni…

A találat Sztivan-é a tumblr-ről, köszönet érte, most már mi is tudjuk, hogyan kell beszélgetni egy miniszterelnökkel, főleg, ha „üzleti és pénzügyi hírlap” vagyunk, vagyis lennénk, ahogyan az a Napi Gazdaság címlapján is szerepel, és ha a kampány kellős közepén járunk éppen.

A teljes interjú itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik