Belföld

Több mint 800 millió szoftverkódok átstrukturálására

Elkészült a Refactoring 2011 Kft. több mint 836 millió forintos költségvetéssel rendelkező kutatás-fejlesztési projektje.

A szegedi székhelyű Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter 6 tagvállalata azzal a céllal alapította meg a Refactoring2011 Kft. elnevezésű projektcéget, hogy uniós támogatás felhasználásával a tulajdonos tagvállalatok szakmai tapasztalataira és a piaci igényekre építve szoftverkódok átstrukturálását segítő keretrendszert, valamint a szoftverek folyamatos karbantartását elősegítő eszközöket fejlesszenek ki.

Mi a Refaktoring?

A Refaktoring tulajdonképpen egy működő szoftverkód átalakítását jelenti a viselkedés megtartása mellett. Célja, hogy a meglévő szoftverkód minőségét (olvashatóságát, karbantarthatóságát) javítsa.

A Refaktoring során beazonosításra, majd javításra kerülnek a kód minőségét rontó kritikus, problémás kódrészletek, más néven az úgynevezett badsmellek.

A Refaktoring tevékenységet a szoftver funkcionalitásának megőrzése érdekében – mindig kontrolláltan, a minőségváltozás folyamatos monitorozása mellett kell végezni.

Előadás

A cél

A projekt 24 hónapos megvalósítási ideje alatt sikerült az előzetes szakmai fejlesztési tervet maradéktalanul megvalósítani. A projekt zárásával egy időben megkezdődik a kifejlesztett termékek (szoftverek) és a hozzájuk tartozó szolgáltatások értékesítése a hazai és a nemzetközi piacon is.

A projekt egy program-átstrukturálást, refaktoringot támogató keretrendszer és módszertan, illetve szoftvereszközök kifejlesztését tűzte ki célul. A fejlesztés eredményeként létrejött termékeket szolgáltatásokon keresztül (az eszközök beüzemelése, betanítása, folyamatos karbantartás segítése, kapcsolódó szoftverminőség-biztosítási szolgáltatások, refaktoring végrehajtás, tanácsadás, stb.) fogják értékesíteni.

Az alábbi termékeket fejlesztették ki:

– Szoftver-átstrukturálást támogató, programozási nyelvtől független keretrendszer és kapcsolódó IDE pluginek

– Szoftverek átstrukturálási szempontból kritikus pontjait azonosító, mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló modellek és eszközök

– Nyelvfüggő, specifikus programátstrukturálásokat végrehajtó algoritmusok Java nyelvre; – Az átstrukturálás invarianciáját biztosító, az általános keretrendszer részét képező automatikus regressziós teszteszköz

– Az eszközök közvetett értékesítését megcélzó szolgáltatások kialakítása, szakterület-specifikus rendszerekre konfigurált minőségmodellek kifejlesztése, üzleti hasznosíthatóság igazolásával.

A projekt eredményei révén nagy elosztott szoftverrendszerek esetében megvalósítható az úgynevezett „folyamatos újratervezés” („continuous reengineering”) elve, azaz egy adott szoftverben lévő kritikus pontok folyamatos azonosítása, automatikus és fél-automatikus átstrukturálása a minőség javítása és karbantarthatóság növelése céljából.

A refaktorálás során alapvető követelmény, hogy a program funkcionalitása az átstrukturálás következtében semmilyen módon ne változzon. Tesztlefedettség mérések garantálják a megváltoztatott kód megfelelő működését.

A pályázati projekt 24 hónapig tartó megvalósításában összesen 116 saját kutató vett részt. A kutatók közel 84%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik, túlnyomó többségük egyetemi végzettségű .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik