Belföld

Támadhatnak is a bezsongott kedvencek

Nagyobb odafigyelést igényelnek a tüzelő háziállatok.

A kutyáknál-macskáknál tavasszal kezdődik a párzási időszak. Ilyenkor az amúgy szelíd, szófogadó állatok is furcsábban viselkedhetnek. Mozgékonyabbak, olykor ingerültebb, de akár harciasabbak is lehetnek.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy a tüzelési időszakban nem ritka, hogy hosszabb-rövidebb időre elszöknek otthonról a házi kedvencek. Sok esetben a kószáló négylábúak komoly riadalmat keltenek az emberek körében, például ha az utcán, falkákba verődve marakodnak össze. Gyakran a kiszökött négylábúak soha többé nem kerülnek vissza gazdáikhoz – írja a Szeged24-hez eljutatott közleményében az állatvédő szervezet.

Seres Zoltán, az egyesület vezetője tanácsokkal is szolgál, arra az esetre, ha felajzott ebekkel találkozunk.

A kerékpáron vagy gyalogosan közlekedő ember a kutyafalkák közelében sok esetben sikoltozással vagy hadonászással próbálja távol tartani az állatokat magától. Ez nem mindig sikerül és a falka felül kerekedhet az emberen, a kutya visszatámadhat. Egy kutya máshogy viselkedik egyedül, mint csoportban. Érdemes támadó kutyacsapat esetén passzív állapotban biztonságos helyre menni, elkerülni az állatokat, majd segítséget kérni. Saját és a környezetünk biztonsága érdekében kerüljük el a tragédiához vezető szituációkat – mondta el az állatvédő, aki a túlszaporodás problémájáról is beszélt.

A lakosság számára az igazi problémák az állatok ivarzása utáni hónapokban képződnek: a vemhessé vált nőstény állatok megszülik kicsinyeiket. A kóbor anyaállatok az utcán, a bokorok alatt, az árokban adnak életet utódaiknak. Sűrűn előfordul, hogy az udvarban leellett kutya és cica kölyköket zacskókban, dobozokban teszik ki az emberek az út szélére. A háziállatokért minden esetben az állat tartója, azaz a gazda felel – hangsúlyozta Seres, hozzátéve, a hatályos törvények szerint, aki elhagy, utcára tesz egy állatot, bűncselekményt követ el, mely akár börtönnel is büntethető.

Az egyesületi elnök szerint a  túlszaporodás felelős hozzáállással visszaszorítható lenne. A párzási időszakban nagyobb óvatossággal kell sétáltatni az állatokat, szerencsésebb az ellentétes nemű állatokat egymástól elzárni, adott esetben pedig a házi kedvencnek –orvosi javaslatra – fogamzásgátló szert adni.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület több éve szorgalmazza a felelős állattartás előrébb mozdításához szükséges szabályok kialakítását. Állatot jelenleg mindenki szabadon tarthat. Némi szabálymódosítással sikeres lehetne például a lakosság körében az állattartói jogosítvány bevezetése. A rendészeti törvény reformjaként a rendőrség, a polgárőrség, a közterület felügyelet, és a többi hatósági szerv mellett életre kellene hívni az ebrendészetek vagy divatos szóval az “állatrendőrség” szervezetet is – olvasható az egyesület nyilatkozatában.

Az utóbbi kezdeményezésről részletesebben az állatvédők Facebook-oldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik