Belföld

Összeomlott a hajléktalant befogadó lány

Minden vádra válaszol a 18 éves Szandra, akit az elmúlt hetekben földre szállt angyalként emlegettek, majd hirtelen ördöggé vált sokak szemében. Ijesztő emberi reakciók. Felfedi a titkokat, amivel másokat akart védeni.

Három hete kezdődött a tündérmesének indult, de lidércálommá vált történet. A 18 éves állami gondozott Ujházi Szandra hirtelen döntéssel örökbefogadott egy 78 éves hajléktalan asszonyt. Történetük bejárta a sajtót. Félreértés ne essék, nem ő kereste a lehetőségeket, mi újságírók reméltük, hogy másoknak is erőt ad, példát mutat egy ilyen történet, ezért terjedt gyorsan a hír.

Támadások kereszttüzében

Ica néni pár napja is lelkesen mesélt új életéről. Aztán tegnap jött a rémes fordulat: Szandi közzétette a Facebookon, hogy eltűnt Ica néni. A sok aggódó hozzászóló mellett egyre több mocskolódó találgatás jelent meg.  Az egyébként biciklitolvajokra szakosodott Tolvajkergetők nevű csapat szélhámos ribancnak és hadd ne idézzük mi mindennek kiáltotta ki a 18 éves lányt.  Állítják, hogy találkoztak Ica nénivel, aki azt mondta, albérletet keres, mert Szandi elvette a személyi igazolványát, fiúk jártak fel hozzá és csúnyán beszélt vele.  Végül azzal rukkoltak elő, hogy Szandinak kisbabája van.  Ezt mondják, leginkább pletykálják.  Ica néni nem szólalt még meg nyilvánosan, de reméljük ez is megtörténik majd.

Amit most biztosan tudunk.  Szandi valóban egy két éves kislány édesanyja.  Pontosan azért nem beszélt róla, mert borítékolható volt, hogy támadni fogják érte.

“Féltem, hogy nem értik meg az emberek. Nem dobtam el a gyermekem, szó sincs róla, igyekszem minél több időt tölteni vele és arra készülök, hogy másfél év múlva, amikor befejezem az iskolát, akkor egyedül fogom nevelni. Csak így van esélyem, hogy el is tudom majd tartani – magyarázza. Szerettem volna, ha nem keveredik ebbe az ügybe sem a kicsim, sem a nevelőszüleim, akik akkor vigyáznak Jázminra, ha én épp suliban vagyok Pesten” – tette hozzá.

Biztosan megint sokan legyintenek, hogy „Á,  hazudik!” és sértő jelzők sorát zúdítják rá.

Én csak azt mondhatom, amit tapasztaltam. Nem mások mesélték nekem. Az elmúlt egy hétben szinte minden nap találkoztunk Szandival. Ismertem a titkait és féltettem őt.  Tudom, milyen büszke gyönyörű kislányára, de nem mert a nyilvánosság elé állni vele, hiszen, 16 évesen szülni  szégyen és ki az aki meg akarná őt érteni?

Úgy ment el, majd jön

Ica néniről is kiderült már pár napja, hogy sokszor a pohár után nyúl.  Szandi nem akart erről beszélni.  Próbáltunk szakembert keresni, hogy segítsen, de nem sikerült időben lépnünk, Ica néni hamarabb megtette ezt.

Az első nagy csalódás ez volt a lánynak.  A befogadott asszony úgy ment el, hogy el sem búcsúzott, egy szóval sem említette, hogy neki nem jó Szandinál.

“Egyik este nagyon csúnya állapotban jött haza, kiabált velem és annyira megijedtem ettől, mert z apukám az alkohol miatt halt meg – hogy én is ordítottam.  Aztán reggel bocsánatot kértem és azt, hogy ha iszik, akkor csak egyen és feküdjön le – mesélte.  Ő is elnézést kért, úgy tűnt, minden rendben, még főztünk is, majd délután úgy ment el, hogy este a barátjánál alszik, következő nap jön csak haza.  Az furcsa volt, hogy két szatyorral megy, de nem sejtettem, hogy nem jön vissza.

“Hazugság az is, hogy én csomag helyett pénzt kértem volna. Egy ismerősöm tette ki a bankszámlaszámom a Facebookra. A kapott pénz pedig egy fillérig megvan. A saját pénzemből adtam Ica néninek és abból fizettem a fodrászt, gyógyszereket, ennivalót.

Pénzről a pár nappal ezelőtti interjúban – ugyancsak kérdés nélkül – mesélte a idős asszony, hogy szabadkozott Szandinak, amiért adósságai miatt nem tud adni a nyugdíjából, de a lány, azt válaszolta: Az a tied Ica néni.

Az öt év hajléktalanság utáni új élet kezdetén

Ica nénivel ugyan mi még nem beszéltünk, amióta elment, de reméljük, hamarosan őt is meg tudjuk kérdezni.  Ha valóban olyanokat mondott, amit a Tolvajkergetők terjesztenek, az érthetetlen a nekünk adott interjúkból kiindulva. Senki nem kényszerítette, hogy mondjon szépeket, magától mesélt és dicsérte Szandrát.

A fiúzási vádak megint furcsák, hiszen Szandinak van szerelme, ő szinte minden nap meglátogatja, ha Pesten van, illetve két másik jó barátja is felugrik hozzá – szigorúan baráti mnőségben- és róluk is csak jót mondott Ica néni a korábbi interjúban, kérdés nélkül.

Az elmúlt napokban persze nemcsak a lány, hanem a néni is kapott kritikát bőven – úgy hogy gyakorlatilag senki nem tudott semmi konkrétumot.  Szomorú kép ez a magyar társadalomról.

Egészen biztos, hogy Ica néninek is van sok titka, a mesének indult történet mindkét szereplője mögött nehéz évek állnak, a jobb jövő reményének felcsillanása utáni nagy csalódás mindkettőjüket nagyon megviselte.  Ne nehezítsük tovább a helyzetüket meggondolatlan szavakkal!

Pár napja még így beszélt Ica néni:

Olvasói sztorik