Belföld

A szélsőségektől félti Szegedi Csanád Európát

A Jobbik volt politikusa, jelenleg EP-képviselő levelet írt az Európai Bizottsághoz. Arra kíváncsi, hogy milyen tervek vannak az antiszemitizmus és a rasszizmus visszaszorításáért.

A Bizottsághoz írt írásbeli választ igénylő Szegedi-levelet az Index szúrta ki az Európai Parlament honlapján, az EP-képviselő azt még január végén tette fel.

Szegedi egy kis helyzetismertetéssel kezd, „az elmúlt években erőteljes növekedés figyelhető meg Európában a szélsőséges csoportok és pártok erősödése terén, amely tendencia sajnálatosan egyre több tagállamban figyelhető meg”.

Ezeket a szélsőséges csoportok és pártok többek között a magyarországi Jobbik (a korábbi pártja) és a görög Arany Hajnal „megnyilvánulásai magukban hordozzák az erőszakot, mások kirekesztését és az antiszemitizmust is, amelyekre az Európai Unióban számos példát látunk nap mint nap” – írja.

„Az antiszemitizmus és a rasszizmus romba dönti mindazt a pozitív álmot, amelyet a békés, fejlődő Európa képes nyújtani az európai embereknek, és amely az európai kultúrán keresztül példát mutathat az emberiségnek.”

A képviselő szerint ezeknek a szélsőségeknek szervezeteknek a térnyerése hatalmas veszélyt jelent Európára, „és csak bátor politikai lépésekkel lehet egységesen fellépni a gyűlölet ellen és az emberi jogok feltétlen tisztelete mellett”.

Majd a végén Szegedi felteszi a kérdést: milyen intézkedési tervei vannak 2014-ben az antiszemitizmus és a rasszizmus visszaszorítása érdekében? Várjuk a Bizottság válaszát.

Szegedi Csanádról, röviden

A politikus a zsidó gyökereit 2012-ben fedezte fel, ezután távozott a Jobbikból, majd felkereste Köves Slomó rabbit is, illetve Auschwitzba is ellátogatott. Legutóbb pedig arról számoltunk be, dokumentumfilmet forgatnak az életéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik