Belföld

Szegedi Csanád rabbit látogatott és Auschwitzba készül

Szegedi Csanád (szegedi csanád)
Szegedi Csanád (szegedi csanád)

A volt jobbikos képviselő bűnbánatot gyakorolt és most már fontosnak tartja a zsidó közösség vezetőivel való kapcsolattartást is.

A volt jobbikos Szegedi Csanád felkereste Köves Slomó rabbit, pénteken találkoztak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) központjában – írja a hétfői Népszabadság. A rabbival folytatott megbeszélésen Szegedi Csanád – aki a Jobbikból kilépett, de európai parlamenti mandátumát megtartotta – a lap szerint azt mondta: “Ha az elmúlt években tettem bármi olyan kijelentést, ami megsértette volna a zsidó közösséget, azért elnézést kérek.”

A Köves Slomóval való találkozót Szegedi Csanád kezdeményezte. “Bizonyos értelemben sorstársak vagyunk, hisz az ő nagyszülei is sokáig eltitkolták származásukat. Nincs közöttünk generációs különbség, úgy gondoltam, könnyebben szót értünk. Politikusként mindig is fontosnak tartottam a párbeszédet. Most, hogy szembesülnöm kellett zsidó felmenőimmel – amit nem bánok, hogy megtörtént -, különösen fontossá vált a zsidó közösség vezetőivel való kapcsolattartás” – idézi a lap.

Szegedi Csanád elmondta: elutazik Auschwitzba, hogy lerója kegyeletét.

Köves Slomó azt mondta, megdöbbent, ­amikor Szegedi Csanád találkozót kért tőle. Hozzátette: rabbiként alapvető feladata, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá.

“Azt kívánom neki, hogy képes legyen jóvátenni az elmúlt éveket. És ezt azzal tudja leginkább elérni, ha a családi gyökerek megismerésén túl mindent elkövet annak érdekében, hogy más emberek ne tévedjenek hasonló tévutakra. Szegedi Csanád története, sajnos, nem egyedi. A holokauszt után sokan döntöttek úgy, hogy eltitkolják zsidó származásukat. A zsidó vezetőknek minél nagyobb nyitottságot kell mutatniuk, hogy visszahozzák őket a zsidó közösséghez” – mondta a rabbi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik