Belföld

Nem egyedül távozik Szegedi Csanád

Szegedi Csanád (szegedi csanád)
Szegedi Csanád (szegedi csanád)

Szegedi Csanád után testvére, Szegedi Márton is kilépett a Jobbikból. Szakadhatnak.

Az elmúlt időszak eseményei miatt, a felmenőim és testvérem iránt érzett tiszteletem és szolidaritásom jeléül a mai nappal lemondtam a Jobbik Magyarországért Mozgalomban betöltött minden párttisztségemről és ezzel együtt párttagságomról is – olvasható közleményében.

Szegedi Márton – aki levelét úgy írta alá, hogy önkormányzati képviselő, és a miskolci közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke – úgy fogalmaz: “Mától fogva nem pártkatonaként, hanem csupán gyermekei és városa jövőjét szem előtt tartó családapaként, lokálpatriótaként kívánok dolgozni szülővárosomért, Miskolcért. Természetesen nem adjuk meg az örömet ellenségeinknek, hogy megszűnjön Miskolcon a Jobbik frakciója, így annak a jövőben is tagja maradok. Tovább megyünk az elkezdett úton Jakab Péter és Pakusza Zoltán képviselőtársammal, valamint a Jobbik miskolci tagjaival, akikben soha sem csalódtam.” Szegedi Márton eddig a Jobbik miskolci elnöke, és a párt önkormányzati frakciójának vezetője volt.

Az ügy előzménye volt, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád még június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről. Szegedi Csanád végül lemondott a jobbikos tisztségeiről, bár EP-képviselő maradna. Ez utóbbiból egyébként Novák Előd is profitált.

Szakadnak?

Közben a Népszabadság arról ír, hogy szakadhat a Jobbik. Novák Előd ugyan visszautasítja a feltételezést, hogy pártját szakadás fenyegetné, ugyanakkor a lap információi szerint több megyében szervezkednek a pártot elhagyó, csalódott jobbikosok, akik várhatóan néhány hét múlva bontanak zászlót.

A pártszakadás lehetőségét az alelnök komolytalannak tartja. “Ne keverjük a vágyakat a valósággal” – javasolta. Novák Előd úgy érzi, hogy az elnökség bölcsen járt el, a Jobbik összességében megerősödve kerül ki a Szegedi Csanád-ügyből. “Nem hagytuk, hogy elgennyesedjen a seb, és ezzel hosszabb távon kisebb támadási felületet adunk” – vélekedett.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője szerint nyilván nem kis veszteség, hogy a párt elveszítette egyik karizmatikus politikusát. “Ez egy belülről jött ütés a Jobbiknak” – mondta. Ugyanakkor ő sem számít arra, hogy szakadás lesz az ügy következménye. Hiszen szerinte nincsen olyan frontvonal, amely két táborra osztaná a Jobbikot.

A Népszabadság úgy értesült, hogy több megyében – főként Észak-Magyarországon – komoly készülődés folyik a háttérben. Jelentős részben a pártból kiváltakból és a Jobbik belső ellenzékéből szerveződik mozgalom. Borítékolható, hogy az új formáció a Jobbiktól is jobbra fog elhelyezkedni – olvasható a napilapban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik