Belföld

Eltűnik a szemét vagy nem az orosházi temetőkből?

Fényképekkel igazolja a helyi egyházközségi felügyelő, hogy nincs szemét. Egy helyi temetkezési vállalkozó pedig fényképekkel igazolja, hogy mégis van.

Korábban már írtunk az orosházi temetőkben uralkodó áldatlan állapotokról, egy olvasónk, egy helyi vállalkozó kereste meg a Hír24-et azzal, hogy ő négy éve készít fényképeket folyamatosan a temetőkben – állítja, van szemét a temetőkben.

„Folyamatos a szemétszállítás”

Az orosházi temetők az evangélikus egyház tulajdonában vannak, az egyház külsős vállalkozóval végezteti a sírkertek üzemeltetését a városban. A temetők üzemeltetésének ellenőrzési jogköre a járási hivatalhoz tartozik. A Hír24 kérdésére Orosházi Evangélikus Egyházközség Lelkészi Hivatalától Németh Béla egyházközségi felügyelő válaszolt, ő elmondta:

„A temetőben keletkezett szemét elszállítása folyamatosan történik a temető üzemeltető és tulajdonos közti megállapodás értelmében. Nem kevés feladatot ró az üzemeltetőre ennek a feladatnak az elvégzése, hisz a kommunális hulladéktól az építési törmeléken keresztül minden megjelenik a temetőkben. A kihelyezett konténerek elvárt használata nem mindenki részéről egyértelmű. Nagyon sokszor találkozunk a temetőkben nem kijelölt helyen történt hulladék lerakással (akár sírhanton is). Mindezen feladatok elvégzése nem kis anyagi terhet jelent a temető üzemeltetőjének és tulajdonosának.”

Van szemét vagy nincs szemét?

Fényképeket is küldött Németh, minden tiszta, szemétnek nyoma sincs. De fényképeket forrásunk is küldött, ott van szemét. És mindketten állítják, tegnap jártak a helyi temetőkben. Nem tudtunk jobbat kitalálni, mozgóképben mutatjuk a különbséget.

Konyhakert? Volt, de már nincs, meg máshol is van ám

A szemét mellett kis konyhakert is volt régebben a síremlékek mellett, erről Németh elmondta, hogy igaz, de nem a sírok között, hanem a temető üresen álló részén. Meg már meg is szűnt. „Annak ellenére abbahagytuk ezt a tevékenységet, hogy az országban sokfelé a temetőkben az üres területet mezőgazdasági termelésre használják, amit sokkal kulturáltabbnak tartok, mintha hagyjuk, hogy elgazosodjon” – tette hozzá.

Hosszú évekig marad még az üzemeltető

Ahogy arról már szóltunk, a helyi temetkezési vállalkozónak az az egyik célja, hogy az egyház vegye vissza az üzemeltetési feladatokat, ne adja ki külsős cégeknek. Ezzel szemben Németh lapunknak elmondta, a jelenlegi üzemeltetővel 2018. december végéig vannak szerződésben. Egy másik problémára reagálva – miszerint a családoknak 18.415 forintot kell fizetni a temetőkben a rendért és a tisztaságért – az egyházközségi felügyelő állítja: „a kommunális díjat a temető üzemeltetője a temető fenntartására fordítja.” Pont. Beszéljenek a mozgóképek, a gifek.

Nézőpont kérdése lenne a szemét?

(Orosházán több temető is van, a mozgóképekhez annyit mindenképpen hozzáteszünk, hogy míg az orosházi temetkezési vállalkozó a levelében jelezte, hogy azok az Alvégi, illetve a Felvégi temetőkben készültek, addig az egyház részéről nem kaptunk ilyen pontos információkat, de az biztos, hogy az egyik képen rend van, a másikon kevésbé. A helyszín pedig ugyanaz.)

Válaszolt a járási hivatal is

Korábban a település alpolgármestere is jelezte, a temetőkkel kapcsolatban ellenőrzési jogkörrel a megyei járási hivatal rendelkezik. A Hír24 kérdésére a megyei járási hivatal vezetője, Lustyikné dr. Papp Anikó elmondta, munkatársai soron kívül február 18-án Orosháza négy leglátogatottabb temetőjében helyszíni szemlét tartottak, készült jegyzőkönyv és fényképek is, egy temető vonatkozásában pedig hivatalból eljárást indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik