Belföld

„Lehúzás, átvágás” – áldatlan állapotok az orosházi temetőkben

Szeméthegyek, tők, búza és kukorica, nagyjából ez a látvány fogadja azokat, akik Orosházán a temetőkben járnak.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, egy olvasónk levelet küldött nekünk, amiben leírja, hogy ő már négy éve foglalkozik temetkezési szolgálattal, egy helyi temetkezési vállalat vezetője, a legnagyobb közösségi oldalon pedig folyamatosan dokumentálja a történteket, több száz fotóból álló galériája van a temetők állapotáról.

Akkor azt írta nekünk, hogy „az alvégi temetőben pedig az egyház földjén – bent a temetőben – búzát és kukoricát termeszt egy gondnok”.

Konkurenciaharc az egész?

Kerestük a város vezetőjét is, Zalai Mihály alpolgármester (polgármesteri jogkörben) megkeresésünkre azt mondta, tud a problémáról, a jelenség pedig több temetőt is érint Orosházán. „A temetők az evangélikus egyház tulajdonában vannak. Az egyház külsős vállalkozóval végezteti a sírkertek üzemeltetését a városban. A temetők üzemeltetésének ellenőrzési jogköre a járási hivatalhoz tartozik” – tette hozzá ugyanakkor, azonban az egyházközség még nem válaszolt a nekik levélben feltett kérdéseinkre, holnapra ígértek választ az ügyben.

Látkép egy orosházi temetőből
Kép: Facebook

Zalai elmondta, elődje többször is megkereste a temetők tulajdonosát, hogy gondoskodjon a sírkertek megfelelő állapotáról, személyes találkozóra is sor került már, „ahol arról igyekeztünk meggyőzni az érintetteket (tulajdonos, üzemeltető), hogy tegyenek meg mindent a temetők megfelelő gondozásáért.”

Azt azonban még hozzátette az alpolgármester, hogy amellett, „hogy a panaszok egy részét magam is jogosnak tartom, fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az ügy hátterében a temetők üzemeltetéséért folyó konkurenciaharcnak lehetünk leginkább tanúi.”

Ki intézkedhetne?

Az alpolgármester szerint a temetők állapotával kapcsolatban ellenőrzési jogkörrel rendelkező hatóság nem a város Polgármesteri Hivatala, hanem a Járási Hivatal rendelkezik (őket sem sikerült még elérni), ugyanakkor egy helyi temetkezési vállalat vezetője a Hír24-nek elmondta, a jegyző bármelyik temetőt ellenőrizheti.

A temetkezési vállalat vezetője elmondta, a temetők üzemeltetését tíz évvel ezelőtt, pályáztatás nélkül adták oda a ma Oros-Temető Üzemeltetési Kft. néven futó cégnek, de visszautasította az alpolgármester meglátást, miszerint konkurenciaharc lenne a háttérben. „Senki nem akarja az üzemeltetést átvenni, mi azt szeretnénk, ha az egyház visszavenné ezt a feladatot, ne adják ki a temetőt egy külsős cégnek üzemeltetni” – árulta el lapunknak.

Tízezrek a semmiért

Hogy mi a fő probléma Orosházán? A temetkezési vállalat vezetője szerint elsősorban a szemét óriási mértéke, annak ellenére, hogy temetésenként 18.415 forintot kell a családoknak fizetnie azért, hogy rend és tisztaság legyen a temetőkben. Ez több millió forint évente, de nincsen látszatja. „A fő gond a szemét felgyülemlése, illegális szemétkupacok, kegyeletsértő temetési körülmények a szeméttárolók tőszomszédságában” – mesélte forrásunk. Majd hozzátette, annyit azért sikerült elérnie, hogy egy illegális szeméttároló az egyik síremlék lábánál megszűnt a napokban.

Rengeteg a szemét
Kép: Facebook

Így, hogy az egyház üzemeltetési szerződést kötött és nem ők végzik a feladatokat, van még egy probléma. Méghozzá az, hogy a családoknak – például a szemétszállításért is – irreálisan magas összegeket kell fizetniük, aminek nincsen látszatja. „Ami pedig szintén rendszeresen előfordul, hogy több, magasabb tételt számolnak fel a családoknak a temetőben, lehúzzák, átvágják őket” – zárta forrásunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik