Belföld

Tanóra a doni katasztrófáról

A második világháború keleti frontjának magyar vonatkozásairól tartanak előadást középiskolás diákoknak az Emlékpontban.

Az 1942-43-as doni hadműveletekről, annak előzményeiről és következményeiről, illetve a keleti fronton harcoló magyar hadseregről tart előadást középiskolás diákoknak Kiss Gábor Ferenc történész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának munkatársa február 13-án, csütörtökön 12 órakor az Emlékpontban.

Forrás: Emlékpont

A rendhagyó tanóra előadója bemutatja a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg történetét és tevékenységét a keleti fronton 1942-43-ban. Kiss Gábor Ferenc felvázolja az általános hadi- és diplomáciai helyzetet, majd a hadsereg felállításának körülményeit tisztázza. A hadsereg történetének következő szakasza a kiszállítás, majd a súlyos nyári hídfőcsaták voltak. A magyar honvédek hónapokig tartották a frontot a Don folyó mentén kiépített védőállásaikban, egészen addig, amíg 1943. január 12-14-én megindult az aprólékosan előkészített, elsöprő erejű szovjet támadás. A támadó Vörös Hadsereg áttörte magyar védelmet, majd – sikertelenül – megpróbálta bekeríteni a magyar csapatokat. A honvédek hősies ellenállása következtében, bár súlyos veszteségek árán, de hadsereg egy jelentős része – a teljes pusztulás máig élő mítoszával szemben – hazatért – mondta el az előadás kapcsán Elek András, a múzeum sajtóreferense.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!