Belföld

Pozsgay: eszméit vesztette a baloldal

Pozsgay Imre és Lázár János beszélgetett szombaton az Emlékpontban.

Zsúfolásig telt széksorok fogadták szombaton Pozsgay Imre egyetemi tanárt, egykori államminisztert és Lázár János államtitkárt az Emlékpont Rendszerváltó portrék – rendszerváltó mondatok című sorozatának első előadásán. A két politikus közti nyilvános beszélgetésen szó esett többek közt Pozsgay 1989 januárjában adott, mára történelmi jelentőséggel bíró rádiónyilatkozatáról, illetve az azt követő vásárhelyi beszédéről, az MSZMP-n belüli hatalmi viszonyokról, az állampárt rendszerváltás előtti tényleges erejéről, valamint néhány aktuálpolitikai kérdésről is.

Államminiszterként reális esélyt látott egy polgárháborúra

Huszonöt évvel ezelőtt született a híres rádiónyilatkozat, melyben Pozsgay Imre – állampárti politikusként hivatalosan először – nem ellenforradalomként, hanem népfelkelésként beszélt az 1956-os őszi eseményekről. Lázár János az interjú hátteréről kérdezte az akkori államminisztert. Pozsgay elmondta, 1988-ban, Grósz Károly hírhedt „fehérterroros” kijelentései kapcsán reális esélyt látott arra, hogy az átalakuló MSZMP keményvonalasai és az új, demokratikus ellenzéki mozgalmak képviselői közti ellentétek polgárháborúba sodorják az országot. Pozsgay önvizsgálatot sürgetett a párton belül, ezzel illegitimálva a hatalom akkori képviselőit, egyúttal új alapokra helyezve az újraformálódó szocialista baloldalt. A részvételével működő történelmi bizottság kezdeményezéseit azonban sorra söpörték le az asztalról a központi bizottságban, ezért döntött a nyilvános szereplés mellett.

Forrás: Youtube.com/monoszkop

Pozsgay kiemelte, Grósz volt az egyetlen, aki cenzúrázhatta volna őt ezért határozott úgy, hogy a főtitkár távolléte alatt beszél a rádióban. Mint mondta, tartott tőle, hogy retorziók érik az interjú miatt – a nyilatkozat előtt a feleségének sem mesélt terveiről, ő is a rádióból hallotta először a szavait – ugyanakkor úgy vélte, fizikai értelemben nem „semmisíthetik meg”. Pozsgay Lázár kérdésére elárulta, ma már nem hiszi, hogy tényleges konfliktus alakulhatott volna ki a kormányzó erők és az ellenzék között.

Nem lehet a fogpasztát a tubusba visszanyomni

Pozsgay Imre a „népfelkelés” szó kapcsán elmondta, nem ő, hanem Lukács György filozófus, a második Nagy Imre-kormány minisztere használta először ezt a kifejezést 1956 vonatkozásában.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A nyilatkozatot követő reakciókról is beszélt. Mint mondta a pártvezetés szinte valamennyi tagja mondatai visszavonását kérte tőle, ám azt határozottan megtagadta.

Ez már visszavonhatatlan, mint ahogyan a kinyomott fogpasztát sem lehet a tubusba visszanyomni – fogalmazott a volt miniszter.

Elmesélte, Horn Gyula egy nappal később összehívta a munkásőrparancsnokokat, egyúttal kijelentette, „Pozsgay mondhat bármit, a stukker a mi kezünkben van.”

A vásárhelyi beszéd

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Pozsgay a rádióinterjú után nyilvánosság előtt először Hódmezővásárhelyen beszélt február 3-án. Kiderült, egy előre lefixált találkozó volt, amelytől, sokan óva intették. Kiderült, feleslegesen. Mint mondta, több ezer ember fogadta álló tapssal a Porcelángyárban. Az azt követő gyűlésekről vegyesek az emlékei. Volt ahol sikere volt, és volt ahol meg is fenyegették.

Már ’81-ben látta, hogy a rendszer fenntarthatatlan

Nem a 168 órában elmondottak voltak az első, tabukat döntő mondatai. 1981 végén, akkor még művelődésügyi miniszterként egy költségvetési vitán szokatlan őszinteséggel beszélt a kádári jóléti politika hibáiról, a rendszer fenntarthatatlanságáról. Ezt követően „buktatták” a Hazafias Népfront élére. Ennek pozitívumait 6-8 évvel később kezdte megtapasztalni, ugyanis a szervezet vezetőjeként került közel a későbbi rendszerváltó ellenzékhez.

Kell, de nem lesz nagykoalíció

Lázár a mai politikai helyzetről, a baloldal jelentőségéről is kérdezte a volt minisztert. Pozsgay úgy látja a rendszerváltás után a klasszikus népi baloldal megszűnt létezni. Minden más szocialista-liberális csoportosulás pedig eszméjét vesztette. Szerinte a most alakuló balos összefogás sem ideológiai közösség, hanem érdekszövetség.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Pozsgay a kormánypártról is beszélt. Elmondta, egy társadalom nemzettudat nélkül fenntarthatatlan; ezt pedig a Fidesz felismerte. A párt egyik legfontosabb feladata szerinte, hogy a különböző nemzeti alapgondolatokat elfogadó politikai erőket tárgyalóasztalhoz ültesse, ugyanakkor úgy látja egy vogeli nagykoalícióra egyelőre nincs reális esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik