Belföld

Orbánt nem lehet kínos helyzetbe hozni

Különös kérdést kaptak azok, akiket idén Jászai Mari- vagy Kossuth-díjra jelöltek. Adatlapon kellett nyilatkozniuk arról, ha nekik ítélik a díjat, hajlandóak-e átvenni azt – írja a Blikk.

Úgy tűnik, idén a kormány és a díjat odaítélők köre biztosra akar menni, ha állami elismerésről van szó. A bulvárlapnak nyilatkozó egyik jelölt szerint, ha valaki ezen a papíron azt ikszelte be, hogy átvenné, akkor minden bizonnyal kötelessége is lesz, aki pedig nemet mond, az valószínűleg az esélyét is elveszíti annak, hogy győztesként hozzák ki. A lap kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságát is az üggyel kapcsolatban, de onnan még nem érkezett válasz.

Az eset apropóján a bulvárlap emlékeztet, hogy 2008-ban Blaskó Péter a Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozásaként nem vette át a Kossuth-díjat, 2011-ben, amikor újra neki ítélték, akkor már viszont elfogadta az állami elismerést.

UPDATE:

Időközben befutott az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye, ők azt írják, a díj várományosainak 2008 óta szükséges nyilatkozniuk arról, hogy a kitüntetetést át kívánja-e venni vagy sem. Ez alól nem kivétel a Kossuth-díj sem. Változás azonban történt, méghozzá 2012-ben, de akkor csak a nyilatkozattétel módja és mikéntje változott, „annak érdekében, hogy arra egységes formában kerülhessen sor. Ez utóbbi vonatkozik a Jászai Mari-díjra is” – írta az EMMI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik