Belföld

A birodalmi sas repked, Rogán cáfol

A Fidesz frakcióvezetője szerint szó sem volt arról, hogy elhalasztják a Szabadság térre tervezett emlékmű felállítását.Az ellenzék korábban már ünnepelt.

Rogán a Népszabadság értesüléséről, amely szerint az április 6-ai parlamenti választásig biztos nem állítják fel a német megszállás emlékművét, azt mondta: ilyen szóba sem került, semmilyen formában”, nem kapott ilyen tájékoztatást, a cikknek nincs alapja. Szerinte félrevezette valaki az újságírót, vagy az történt, hogy ez megrendelésre született”, hogy az internetes fórumokon vagy az esti híradókban például ne az MSZP-s Józsa István paksi megrendeléseiről legyen szó. Az V. kerületi polgármester arra a kérdésre, hogy tudomása szerint akkor március 19-én felavatják-e az emlékművet, azt válaszolta: “nem tudok arról, hogy bármi változott volna”.

Kormányzati körökből ugyanakkor arról tájékoztatták az InfoRádiót, hogy végleges döntés az emlékműről csütörtökön várható. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár ugyanis február 6-ra összehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztalt, hogy lehetőség nyíljon a magyarországi zsidó közösségeket foglalkoztató kérdések megvitatására.

Hétfőn a Lantos Alapítvány létfontosságúnak tartotta, hogy a magyar kormány “egységes hangon” szólaljon meg a német megszállás emlékműve és Szakály Sándor kijelentése kapcsán. Két héttel ezelőtt a miniszterelnök a Szabadság téri emlékműről azt mondta: az főhajtás minden áldozat előtt.

MSZP, DK: korai volt az öröm

Az MSZP üdvözölte, hogy az Orbán-kormány végül belátta, óriási tévedés lenne a Szabadság térre tervezett birodalmi sasos emlékmű felállítása. A döntéssel remélhetőleg végleg lekerül a történelem tudatos átírásának igénye a Fidesz asztaláról. A szocialisták emlékeztettek rá, hogy az összefogás pártjai kezdettől fogva ellenezték a hazánk német megszállására emlékeztető, a magyar nép holokausztért viselt felelősségét elhallgató szobor felállítását. adság térre tervezett emlékművének fölállításáról. A DK úgy vélte: a civil és ellenzéki nyomásgyakorlás – az Orbán-kormány gyakorlatában merőben szokatlan módon – ezúttal sikerrel járt. A kormány visszavonta korábbi döntését a német megszállás Szabadság térre tervezett emlékművének fölállításáról.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik