Belföld

Lefújhatják a vitatott emlékművet

A Népszava úgy tudja, hogy elnapolják a Szabadság téri emlékmű felállítását. Az is elképzelhető, hogy végleg elállnak a tervtől.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtökön zsidó szervezetekkel tárgyal, a lap információi szerint arról lesz szó a találkozón, hogy meghátrál az Orbán-kormány a nagy vitákat kiváltó, Szabadság térre tervezett német megszállás emlékmű ügyében.

Azt nem tudják pontosan, hogy csak későbbi időpontra teszik a megvalósítást vagy teljesen lemondanak a tervről. A miniszterelnöki hivatal sajtóirodája az Index megkeresésére azt válaszolta, hogy nem hallottak ilyesmiről.

A Népszabadság információja szerint Orbán Viktor maga döntött arról, hogy a választások előtt nem állítják fel a szobrot. Egyrészt mert várhatóan mégsem készülne el a mű az évfordulóra, másrészt pedig a széles körű tiltakozás, de különösen a Mazsihisz bojkott-fenyegetése miatt.

A lap mindenesetre úgy tudja, Orbán Viktor maga döntött arról, hogy a választások előtt nem állítják fel a szobrot, részben mert várhatóan mégsem készülne el az évfordulóra, másrészt pedig a széles körű tiltakozás, de különösen a Mazsihisz bojkottfenyegetése késztette a halasztásra.

Szombaton civilek flasmobbal tiltakoztak a hetek óta szűnni nem akaró vitát gerjesztő emlékmű ellen, melynek felállításáról egy tavaly év végi kormányhatározat döntött. Eszerint fontos lenne, hogy az idei évfordulóra már álljon a budapesti Szabadság téren a megszállásra emlékeztető alkotás.

Így látja a történész

Ungváry Krisztián történész szerint az akkor történteket képtelenség a jó és a rossz harcaként megjeleníteni. Az egyik oldalon bemutatja a sassal a rossz, gonosz náci németeket, a másik oldalon pedig Gábriel arkangyal – aki maga a szentség, a jóság és a tisztaság – a magyar államot, ez azonban nem egészen így volt: a magyar hatóságok hihetetlen lelkesedéssel, mindenkit túlteljesítve kirabolták és deportálták a lakosság egy részét. Ezt valahogy ennek az emlékműnek meg kéne jelenítenie – fogalmazta meg problémáját a Hír24-nek a történész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik