Belföld

A Velencei-tó befagyott, de életveszélyes

Korcsolya(1)(1)(960x640).jpg (korcsolya)
Korcsolya(1)(1)(960x640).jpg (korcsolya)

A Gárdonyi Rendőrkapitányság rendőrei fokozott figyelemmel kísérik a befagyott tavat.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint tegnap 3 cm volt a jégvastagság a Velencei-tó déli partszakaszán. Ez a vastagság életveszélyes, ezért tilos a befagyott tóra menni. Állóvizek esetében elmondható, hogy 10 cm-t meghaladó vastagságtól biztonságos a jégen tartózkodni. Ha már lesznek kijelölt korcsolyázásra alkalmas területek, arról a lakosságot tájékoztatni fogják – mondta a Fehérvár24-nek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Jégőrség

A tó körül figyelmeztető táblákat helyeznek ki. A gárdonyi rendőrök folyamatosan figyelik a tavat, az óvatlan embereket figyelmeztetik, hogy megelőzzenek egy esetleges tragédiát. Amennyiben azt tapasztalják, hogy valaki a tiltó táblák, illetve a jogszabályi tiltás ellenére rámerészkedik a jégre, intézkedni fognak vele szemben.

A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 fok, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása). A jég beszakadása esetén követendő magatartási szabályokról Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője tájékoztatott.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

  • A ropogó, recsegő hang a jég beszakadását már előre jelzi. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető, ha azonnal elhagyjuk a területet.
  • Szükség esetén azonnal hasaljunk a jégre, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzünk a jéggel, ezzel a módszerrel a lehető legkisebb nyomást gyakorolunk egy adott pontra. Arccal a part felé, lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé.
  • Amennyiben a jég minden előjel nélkül beszakad, vagy későn reagálunk az intő jelekre, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, illetve a vízbe merüljünk.

Mit tegyünk, abban az esetben, ha a jég alá kerültünk

  • Tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Amennyiben a jég hóval fedett, a közelben levő jégtörés helyét a fénysugár alapján fel lehet ismerni. Abban az esetben, ha a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel. Folyóvíznél az áramlás miatt a jég beszakadásának helyét valószínűleg akkor sem lehet már elérni, ha tudjuk, hogy hol van, a túlélés esélye ilyenkor igen csekély.
  • Próbáljunk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karunkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljunk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni és ezután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni.
  • A jég újabb beszakadása esetén vágjunk magunknak utat a part felé, addig míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik