Belföld

Erősebb közösséggé vált Székesfehérvár

emlékév (emlékév, )
emlékév (emlékév, )

Sajtótájékoztatón értékelték a 2013-as Szent István Emlékévet.

Sikeres volt a 2013-as Szent István Emlékév, hiszen megvalósult a fő célkitűzése, azaz Székesfehérvár erősebb közösséggé vált az ünnepi esztendőben, mint az azt megelőző időszakban. – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melynek keretében az Emlékévet értékelte Cser-Palkovics András polgármester és Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke.

Az Emlékév mérlege

Cser-Palkovics András néhány adatot ismertetett az Emlékévvel kapcsolatban: 225 rendezvény, 121 fő és 6 szervezet tagsága önkéntes munkával segítette a programok lebonyolítását. A Nemzeti Emlékhelyen csak augusztusban több mint 19 ezer látogatót fogadtak. Az önkormányzat támogatásával 22 kiadvány jelent meg, ebből a legnagyobb, 44.700-as példányszámú volt a „Rubicon” című történelmi folyóirat Székesfehérvárról szóló, tematikus különszáma, melyet minden fehérvári háztartásba eljuttatott az önkormányzat. Kizárólag az Emlékév programjainak megvalósítására nyitott számlára 33 millió forint támogatás folyt be.

Az Echo kutatása

Ezek voltak az Emlékév legemlékezetesebb pillanatai

A polgármester a sajtótájékoztatón ismertette az Echo Szociológiai Kutatóintézet felmérését is. A megkérdezettek 81 százaléka hallott a 2013-as Szent István Emlékévről, és aki részt is vett valamely rendezvényen, 42 százalék inkább, 43 százalék pedig teljes mértékben elégedett volt a programokkal. A válaszadók 85 százaléka szerint nőtt a város ismertsége, 83 százalék szerint népszerűbb lett a város, 82 százalék szerint növekedett a turistaforgalom, míg 68 százalék szerint erősödött a gazdaság az Emlékévnek köszönhetően. Arra a kérdésére, hogy egyetértenek-e hasonlóan nagyszabású emlékévek megrendezésével, a megkérdezettek túlnyomó többsége, 91 százaléka válaszolt igennel. A lakosság ezen elvárása azért fontos, mert a város készül 2022-re, az Aranybulla székesfehérvári kibocsátása 800. évfordulójának megünneplésére. A Városházán, a sajtótájékoztatónak helyet adó emeleti folyósón a következő hetekben az érdeklődők megtekinthetik a „Válogatás az Emlékév eseményeiből” című fotókiállítást. A Városi Levéltár tárlatában hat paravánon csaknem 300, székesfehérvári fotósok (Simon Erika, Kiss László és Varjú Zoltán) által készített alkotás látható a 2013-as esztendő rendezvényeiről. A polgármester bejelentette, hogy március elején újabb kiállítás nyílik az Emlékévről a Szent István Király Múzeum szerevezésében, és készülnek egy összefoglaló jellegű emlékalbum kiadására is.

Összegezték az elmúlt időszakot

„Nagy összefogásra, az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, az egyház és a civilek áldozatos munkájára volt szükség ahhoz, hogy sikerrel záruljon az Emlékév” – emelte ki a sajtótájékoztatón Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke. Szavai szerint 2013-nak köszönhetően erősödött a lokálpatriotizmus, országos tekintetben is ismertebb lett Székesfehérvár, sikerült még inkább megszerettetni a várost, így a jövőben is érdemes lesz hasonló jellegű emlékéveket szervezni. Csurgai Horváth József hozzátette: az Emlékév kiemelkedő rendezvényei – például az augusztusi Királyi Napok – hatást gyakorolnak a város kulturális koncepciójának jövőbeni megalkotására, illetve a 2022-ra és 2038-ra tervezett programokra. „Országos jelentőségünkre való tekintettel meg kell fogalmaznunk a 2013-ból fakadó céljainkat és azt, hogy valójában milyen Fehérvárt akarunk. Szükség van az együtt gondolkodásra, az összefogásra, és mindezek elmélyítésére. Ha ez megvalósul, akkor hatékonyabbá válik az erőforrások felhasználása is” – véli az Emlékbizottság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik