Törlik Gyurcsány szervezetét

Kényszer-végelszámolással megszünteti a bíróság a volt miniszterelnökhöz köthető Alapítvány a Modern Baloldalért nevű szervezetet – tudta meg a HVG.

Az alapítvány 2005 tavaszán indult Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Lendvai Ildikó pénzéből, erre alapozva szerették volna felépíteni az MSZP-közeli Bázis-cégcsoportotemlékeztet a lap.

Az internetes „ország baloldali társasjátéka” miatt sokszor csak Amőbaként emlegetett szervezet nem hozta meg a várt üzleti sikert, 2007-2008-tól szép lassan leépült az alapítvány tevékenysége.

A szervezetet ügyészségi fellépésre a bíróság törölte. Jogi viták miatt azonban elhúzódott a végelszámolási eljárás. Most a törvényszék újraindíttatta az eljárást.

Mi lett a polgári körökkel?

Régen volt, alig emlékszünk már, de 2002-ben a választási vereség után a Fidesz (még rendesen a hideg polgárháború lázában – a haza nem lehet ellenzékben) életre hívta a polgári köröket. Ezeknek az önszerveződő konzervatív társaságoknak az lett volna a feladatuk, hogy kulturális közösségeket képezzenek. Ma visszatekintve a Fidesztől döbbenetesen távol áll ez az önszerveződő, autonóm ideológia – az emberek csak ne szerveződjenek, majd a zállam jól rezsit csökkent, oszt jónapot. A mai Fidesznek a polgári körös önszerveződő autonómia, a polgári öntudat halálos veszedelem. Hogyne, egy öntudatos konzervatív polgártól nem lehet csak úgy elvenni a nyugdíjmegtakarítását! Elvenni a trafikját stb. Ezért a polgári körök lassan elhaltak, pontosabban jelentőségüket vesztették. Orbán Viktor saját polgári körének egy tagja, egy bizonyos Vona Gábor a miniszterelnök riválisa, politikai fél-ellenfele. Már 2003-ra eléggé súlytalanná váltak a polgári körök, 2009-re pedig végleg eljelentéktelenedtek.  Még Kerényi Imre tartott ki legtovább, ő még 2006-ban is ezt mondta (igazi prófécia, minden szava bejött): “Aki szereti a hazáját, lépjen be a polgári körök hadseregébe. Az a cél, hogy 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni. Nekünk, a történelem uralkodó országának vissza kell szerezni a hatalmat. Ha ők győznek, forradalmat kell csinálni.” A polgarikor.hu oldal ma egy bulvárhírekkel teli portál – ez lenne a konzervatív polgári öntudat?