Belföld

Többmilliós prémiumok röpködtek vidéken is

12 nagyvárosból 5 válaszolt érdemben a decemberben feltett kérdéseinkre a 2013-as jutalmakkal kapcsolatban. Függetlenül attól, hogy kötelességük válaszolni. Volt, ahol nem értették a kérdést, volt, ahonnan nem is érkezett válasz. Máshonnan többmilliós jutalmakról számoltak be.

December közepén egy napig szinte mindenki a budapesti Városháza dolgozóit irigyelte. Ekkor derült ki, hogy összesen 333 millió, fejenként átlagosan 400 ezer forint jutalmat vihettek haza karácsonyra.

Ezen felbuzdulva a Hír24 a Ki Mit Tud portálon keresztül közérdekű adatigényléssel fordult 12 vidéki nagyvároshoz, hogy megtudjuk, az ott dolgozók között mennyi közpénzt dobtak szét az év végén. Debrecen, Szeged vagy éppen Kaposvár Önkormányzatának ügyintézői tehát az ünnepek alatt részben az Önök átlátható tájékoztatásán dolgoztak. Elvileg.

Szeged önkormányzata 5 nap alatt előteremtette a kért adatokat. Ezek szerint náluk a polgármester és helyettesei egy forintot sem kaptak. Az önkormányzati dolgozók háromnegyede kapott egyhavi jutalmat. Az önkormányzati cégek vezetői viszont több milliós prémiumokat vihettek haza. Az ingatlankezelő, a közlekedési és a környezetgazdálkodási cégek vezetői kapták a legtöbbet, fejenként közel négymillió forintot.

Kecskeméten sem kaptak jutalmat az önkormányzat vezetői. A dolgozók közül 277-en kapták meg egyhavi fizetésüket. A legnagyobb prémiumot itt a Bácsvíz vezérigazgatója kapta, összesen csaknem 10 millió forintot vehetett fel az előleggel együtt. A piac vezetője pedig 2,4 milliós jutalmat kapott.

Pécsett is visszafogta magát a városvezetés, de a dolgozók is csupán 50 ezer forintos jutalmat kaptak átlagosan. Az önkormányzati cégek jutalmait és prémiumait illetően az önkormányzat nem tartotta magát illetékesnek, ezért erről nem adtak információt.

Hódmezővásárhelyen senki nem kapott jutalmat, csak a 820 közmunkás között osztottak szét négy millió forintnyi tartós élelmiszert.

A legönmegtartóztatóbb válaszadónk Kaposvár. Itt senki nem kapott jutalmat az Önkormányzatnál, a cégekről azonban nem kaptunk tájékoztatást.

Jelenleg a 12 megkérdezett városból 5-en még csak nem is reagáltak a megkeresésünkre. Miskolc, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár és Szombathely önkormányzatai ezzel megszegték az információszabadságról szóló törvényt. Így ellenük jogi lépéseket fontolgatunk. Győrből és Debrecenből várjuk a válaszokat a – másik öt város által mégsem félreérthetőnek tartott – kérdéseinkre. Amint megkapjuk ezeket, úgy természetesen ezeket is nyilvánosságra hozzuk.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik