Belföld

NAV-botrány: alternatív vizsgálóbizottságot szervez az LMP

horváth andrás (horváth andrás, )
horváth andrás (horváth andrás, )

A párt 19, az ügyben érdekelt személynek küld levelet.

Az LMP ezzel az Országgyűlés keddi döntésére reagált, amelyik szerint a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel.

Vágó Gábor, az LMP politikusa úgy fogalmazott: korábban a szocialisták és a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai “próbáltak kihátrálni” a kezdeményezés mögül, de végül aláírták a bizottság életre hívásához szükséges ívet. A Fidesz viszont “a szokásos jogi cinizmusához nyúlt”, amikor kormánypárti szavazatokkal úgy döntött a parlament, hogy a testület csak a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdheti meg a munkáját, mert így egy “eunuch vizsgálóbizottságot” hoztak létre – mondta.

“Tudtak az ügyről, de mégsem tettek semmit”

Az LMP ezért 19, az ügyben érdekelt személynek küld levelet, akiktől választ vár. A címzettek között egykori és mai miniszterelnökök, vagyis Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Orbán Viktor is szerepelnek, de megtalálhatóak jelenlegi és volt pénzügy- és gazdaságért felelős miniszterek, valamint az adóhatóság vezetői is. Vágó Gábor külön megemlítette Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét valamint Cséfalvay Zoltánt a nemzetgazdasági tárca államtitkárát, akik – állítása szerint – “tudtak az ügyről, de mégsem tettek semmit”.

Emellett az LMP ki akarja kérni az “áfacsalásban érintett” szektorok szakmai vezetőinek is a véleményét Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi munkatársának vádjairól – közölte.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a bizottság a Parlamentben, de nem hivatalos parlamenti keretek között dolgozna. Hozzátette, a hivatalos bizottságokhoz hasonlóan most is minden frakcióval rendelkező parlamenti pártot felkérnek arra, hogy delegáljanak képviselőket a testületbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik