Belföld

Csak szavazni kell Fóton az MSZP szerint

foti-valasztas(430x286)(1).jpg (fót, )
foti-valasztas(430x286)(1).jpg (fót, )

Az MSZP helyi szervezete szerint csak a voksolást kell megismételni Fóton, mivel a Budapest Környéki Törvényszéknek csak arra, nem pedig a teljes választási eljárás megismételtetésére lett volna jogosultsága - közölte Fábry Béla, a párt helyi elnökségének tagja szerdán az MTI-vel.

Elmondta, hogy az MSZP fóti szervezete fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottsághoz (hvb) a novemberi fóti időközi polgármester- és képviselőválasztás teljes folyamatának megismétlése és az új szavazás március 2-ára kitűzése miatt.

Nem fellebbezték meg a jelöltállítást

A hvb-hez szerdán beadott, a területi választási bizottsághoz címzett fellebbezés indoklásában szerepel, hogy a november 24-ei időközi választás előtt valamennyi jelöltet és jelölő szervezetet nyilvántartásba vették, és ezt senki sem fellebbezte meg, így ebben az ügyben bírósági felülvizsgálati kérelmet sem nyújtott be senki, tehát a hvb ilyen irányú döntései jogerőre emelkedtek.

Ez egyben azt jelenti, hogy a jelöltek és a jelölő szervezetek nyilvántartásba vételéről a Budapest Környéki Törvényszék joghatályosan nem dönthetett – áll az MTI-hez is eljuttatott fellebbezésben.

Utaztatás, láncszavazás, ügyészségi nyomozás

A 19 ezer lakosú Fóton azért tartottak november 24-én időközi polgármester- és képviselő-választást, mert a korábbi polgármester, a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben mind a polgármesteri posztjáról, mind az 1-es számú egyéni választókerületben szerzett mandátumáról lemondott.

Az MSZP és az Együtt 2014 közös kelöltje Fóton
Fotó: Kummer János

A 29,1 százalékos részvétellel lezajlott voksoláson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116 szavazatot (25 százalék), így a nem hivatalos végeredmény szerint ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás nem jogerős eredményeként pedig a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

Ezután tucatnyi jogorvoslati kérelem érkezett a helyi, majd onnan a területi választási bizottsághoz, de mindkét szerv úgy foglalt állást, hogy nem kell megismételni a voksolást. Két ügyben ügyészségi vizsgálat indult. A hvb és a Jobbik a szavazók szervezett szállításának gyanúja miatt, míg egy magánszemély láncszavazása hivatkozva tett feljelentést.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője korábban azt közölte az MTI-vel: a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt mindkét ügyben nyomozást rendeltek el.

Döntött a bíróság

Néhány magánszemély felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a szavazás megismétlését kérve a Budapest Környéki Törvényszékhez, a fellebbezésekről december elsején döntött a bírói tanács. A végzésben az egyik magánszemély beadványa alapján kimondták: Fóton kampánycsendsértés történt, ezért a teljes választási eljárást meg kell ismételni.

A Hír24 képriportja Fótról:

A helyi választási bizottság március 2-ára tűzte ki a megismételt voksolást – közölte a testület hétfői döntése után Persa Ernő, a hvb elnöke az MTI-vel. A választói értesítéseket és az ajánlószelvényeket a város körülbelül 15 300 választópolgára legkésőbb január 16-áig kézhez kapja, így az ajánlások gyűjtése is akkor kezdődhet. A jelölőszervezeteknek, valamint a leendő polgármester- és képviselőjelölteknek január 31-éig kell bejelentkezniük – mondta Persa Ernő.

Változtatást várnak

Ezt a határozatot támadta meg szerdán az MSZP fóti szervezete. Értelmezésük szerint mivel a jogorvoslati kérelem kizárólag a szavazást érintette (a jelöltállításokat például nem), így kizárólag a voksolást kellene harminc napon belül – azaz december 24-éig – megismételni.

A fellebbezés aláírója, Fábry Béla az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott: “két úton” is igyekeznek célt érni. Egyrészt a hvb-től kiindulva szeretnék elérni, hogy a bíróság saját hatáskörében változtassa meg korábbi döntését, másrészt ugyanennek a célnak az érdekében csütörtökön az MSZP helyi szervezete “kijavítási kérelmet” nyújt be a Budapest Környéki Törvényszékre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik