Belföld

Nyomoz az ügyészség a fóti választás miatt

fóti választás (fót, )
fóti választás (fót, )

Választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt folyik az eljárás két ügyben is.

Nyomozást rendelt el az ügyészség a múlt vasárnapi, fóti időközi polgármester- és képviselő-választással kapcsolatban – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön. Gyugyi Csilla elmondta, két ügyben is folyik az eljárás, méghozzá választás rendje elleni bűntett miatt.

Az egyik ügy – amelyben a helyi választási bizottság és a Jobbik képviselője tett feljelentést – a választók szervezett szállításával, a másik – egy magánszemély feljelentése alapján – az úgynevezett láncszavazással függ össze. A nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Az ügyészségnek három napja volt arra, hogy eldöntse, megindítják-e a nyomozást.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi polgármester- és képviselő-választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. Lemondását azzal indokolta, hogy munkakapcsolata megromlott a képviselő-testülettel.

Chrobák Zoltánné, Fót jegyzője vasárnap azt mondta, a voksolás előtt, illetve aznap összesen öt választási kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz: három a Magyar Liberális Párttól, egy a Jobbiktól, egy pedig magánszemélytől. Ez utóbbit érdemi vizsgálat nélkül elutasították, az előbbi négynek viszont helyt adtak. Az egyik feljelentést egyébként láncszavazás gyanúja miatt tették az MTI értesülése szerint.

Időközben a területi választási bizottság (tvb) úgy döntött, a településen nem kell megismételni a választásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik