Belföld

Fóton mindent elölről kell kezdeni

fót polgármester választás (fotó, polgármester)
fót polgármester választás (fotó, polgármester)

A névjegyzék összeállításától kezdve a jelöltállításon át, az ajánlószelvények gyűjtéséig és a szavazásig a teljes időközi választási eljárást meg kell ismételni Fóton a bíróság vasárnapi döntése értelmében.

A helyi választási bizottság délutáni ülése után a helyi választási iroda vezetője azt mondta, a bírósági végzés tanulmányozása után arra a következtetésre jutottak, hogy “mindent elölről kell kezdeni”. A testület kedd délután határoz a szavazás új időpontjáról.

A választási iroda a bíróságtól kapott értelmezéséből derült ki, nemcsak a szavazást, hanem az egész választási eljárást – a névjegyzék összeállításától kezdve a voksolásig – meg kell ismételni a kampánycsendsértések miatt.

A 19 ezer lakosú Fóton a korábbi polgármester, aki az 1-es számú egyéni választókerület képviselői teendőit is ellátta, a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberi lemondása miatt tartottak időközi polgármester- és képviselőválasztást november 24-én.

A 29,1 százalékos részvétel mellett lezajlott voksoláson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116 szavazatot (25 százalék), így a nem hivatalos végeredmény szerint ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás nem jogerős eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A voksolás tisztaságát megkérdőjelezve több mint egy tucat panasz, kifogás érkezett a választási bizottsághoz, ezek közül egy eset, a választók szervezett szállításának gyanúja miatt tett feljelentést a testület, valamint a Jobbik múlt hét hétfőn a járási ügyészségen.

A Pest Megyei Főügyészség szerint még egy feljelentés érkezett egy magánszemélytől, aki láncszavazásra hivatkozott. A főügyészség a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt mindkét ügyben nyomozást rendelt el, amit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat le – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik