Belföld

Márciusban voksolhatnak újra a fótiak

foti-valasztas(430x286)(1).jpg (fót, )
foti-valasztas(430x286)(1).jpg (fót, )

Március 2-án lesz a megismételt időközi polgármester- és képviselőválasztás Fóton, az ajánlószelvényeket január 16-ától lehet gyűjteni – közölte a helyi választási bizottság hétfői döntését Persa Ernő, a testület elnöke hétfőn.

A Pest megyei városban november 24-én tartott szavazást és a teljes választási eljárást azért kell megismételni, mert a Budapest Környéki Törvényszék – a területi választási bizottság határozatát egy magánszemély fellebbezése nyomán felülbírálva – kimondta: novemberben kampánycsendsértés történt.

Persa Ernő, a helyi választási bizottság elnöke a testület hétfői ülése után azt közölte, hogy 2014. március 2-ára tűzték ki a megismételt voksolást.

A választói értesítéseket és az ajánlószelvényeket a város körülbelül 15 300 választópolgára legkésőbb január 16-áig kézhez kapja, így az ajánlások gyűjtése is akkor kezdődhet. A jelölő szervezeteknek, valamint a leendő polgármester- és képviselőjelölteknek január 31-éig kell bejelentkezniük – tette hozzá a helyi választási bizottság elnöke.

Az ellenzéki összefogás jelöltje nyert

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi polgármester- és képviselő-választást kiírni, mert a korábbi polgármester, a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben mind a polgármesteri posztjáról, mind az 1-es számú egyéni választókerületben szerzett mandátumáról lemondott.

A 29,1 százalékos részvétellel lezajlott november 24-ei szavazáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116 szavazatot (25 százalék), így a nem hivatalos végeredmény szerint ő lett Fót új polgármestere.

Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás nem jogerős eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

Még nyomoznak

A voksolás tisztaságát megkérdőjelezve több mint egy tucat panasz, kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz, ezek közül egy eset, a választók szervezett szállításának gyanúja miatt tett feljelentést a testület és a Jobbik. Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője korábban azt közölte az MTI-vel, hogy pár napra rá még egy feljelentés érkezett egy magánszemélytől, aki láncszavazásra hivatkozott. A főügyészség a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt mindkét ügyben nyomozást rendelt el, amelyet a megyei főkapitányság folytat le – tette hozzá.

Beluzsárné Belicza Andrea, a főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn csupán annyit mondott, hogy az ismeretlen tettes elleni nyomozás még tart.

Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője egy hete azt mondta: a területi választási bizottság határozatait megfellebbezve december 1-jéig két felülvizsgálati kérelem érkezett a bírósághoz, mindkettő magánszemélyektől. Az egyik az úgynevezett plakátolást, a másik az ajánlószelvényeken feltüntetett jelölti támogatók nem egyértelmű voltát (főképp a baloldali összefogás esetében), valamint szintén a sikátorpusztai plakátot kifogásolta, kérve a választás eredményének megsemmisítését – ismertette a szóvivő.

Kampánycsendsértő plakátok

A plakátolást kifogásolók azt tették szóvá, hogy Fót Rákospalotához közel eső részén, Sikátorpusztán a voksolás előtt kihelyeztek egy plakátot, amelyen mikrobuszos utazást ajánlottak vasárnapra az ott élőknek a fótligeti szavazóhelyiségbe. A plakátot – nevesítés nélkül – úgy írták alá: “a szervezők”. Hogy megvalósult-e a szállítás, illetve hogy a buszt valamelyik jelölt vagy jelöltállító szervezet intézte-e, esetleg spontán lakossági kezdeményezésről volt-e szó, az eddig nem derült ki.

A bírói tanács az ajánlószelvényekkel kapcsolatos beadványt elutasította, ám a plakát kihelyezését kampánycsendsértésnek minősítette, és a választási eljárás megismétléséről döntött – magyarázta Koszta János.

A bíróság a plakát kihelyezését már önmagában is kampánycsendsértőnek találta, a “felróhatóságot”, vagyis azt, hogy például ki a plakátoló, nem vizsgálták – tette hozzá a szóvivő.

Riporterünk Fóton járt a választás előtt. Képes beszámolóját itt elolvashatja:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik