Belföld

Hóvihar tombolt a Kisalföldön

Szombat délre állt helyre a forgalom az M1-es autópályán.

Heves hózivatar és az óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban a Dunántúl északi részén. Napközben még többfelé várható viharos szél. Helyenként több mint 5 centiméter hó hullott rövid idő alatt.

A péntek hajnali hidegfront mögött érkező sarkvidéki levegő leghidegebb része szombatra virradó éjjel érkezett az ország fölé. Elsősorban a Dunántúl északi felén, Tatabánya környékén okozott heves hózáport.

Elakadt járművek Tatabányánál. Fotó: MTI


Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre a viharos szél miatt másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton. A veszélyjelzés szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, és Veszprém megye területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken is előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

Leterelték a kamionokat az M1-es sztrádáról

A Győr-Moson-Sopron megyében súlyos baleset nem történt, forgalmi akadály nem keletkezett. Ahogy a tavaszi havazás idején, most is az okozott problémát, hogy Fejér, illetve Komárom-Esztergom megyében akadt meg a forgalom, elsősorban balkáni országokból érkező, a téli időjárásra rosszul, vagy fel sem készített kamionok miatt.

A megyei védelmi bizottság elnöke azért rendelt el a teherjárműveket érintő forgalomkorlátozást Győr-Moson-Sopronban, mert – mint fogalmazott – “nem akartunk olyan helyzet elé állni, mint tavasszal”.

Helyenként 10 centi hullott

Győr-Moson-Sopron megyében az észak-déli forgalom a 82-es főúton zavartalan, de már felkészültek arra az esetre, ha a helyzet romlana. Mint a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta, a Duna vonalától délre ugyan sózták az utat, de ennek ellenére több helyen lefagyott. A napközbeni felmelegedés várhatóan a kora délutánra olvaszthatja fel a jeges, jégbordás szakaszokra fagyott csapadékot.

Terelés az M1-es sztrádán, Győr határában. Fotó MTI


Rendőrök ellenőrizték a téli felszerelést

A rendőrség ellenőrizte a járműveket, hogy csak a megfelelő gumival rendelkezők folytathassák útjukat. Korábban az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszáról a Budapest felé tartó oldalon több ponton leterelték a kamionforgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik