Belföld

Belebukott a bevallásába a bíró

bíróság (ítélet, )
bíróság (ítélet, )

A kecskeméti ítélethozó lehet az első, aki a vagyonnyilatkozata miatt kényszerül új állás után nézni.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kezdeményezte a köztársasági elnöknél egy kecskeméti bíró, Varga Tibor felmentését, mivel a jogász nem tudta hitelt érdemlően igazolni vagyongyarapodását. Bicskei Ferenc, a városi törvényszék elnöke már korábban felfüggesztette a gyanús körülmények közt meggazdagodott bírót.

A fizetéséből nem lehetett ekkora vagyona

Képviselői bevallások

A kormányfő otthona tágasabb lett, Gyurcsány Ferenc keresi a legtöbbet, Hoffmann Rózsa az egyik legszegényebb – a legutóbbi vagyonnyilatkozatok szerint.

A törvény szerint a bíróknak háromévente vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amelyben kötelesek saját és családtagjaik jövedelmét feltüntetni. Varga Tibor vagyonbevallását összevetették a három évvel korábbival, és úgy ítélték meg, hogy a bevallott jövedelemből nem lehetett volna olyan vagyongyarapodásra szert tenni – mondta el a Népszabadságnak a Kecskeméti Törvényszék elnöke.

Bicskei Ferenc szerint Varga az Országos Bírói Tanács meghallgatásán sem tudott elszámolni a többlettel, így azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól, egyúttal javaslatot tett az OBH-nál a kizárására. Nem sokkal később Handó Tünde kezdeményezte is a köztársasági elnöknél a bíró jogviszonyának megszüntetését.

Schmitt és Zsiga vagyonnyilatkozatát nem vizsgálták

Az elmúlt egy évben két vagyonosodási nyilatkozat keltett feltűnést. Schmitt Pál kapcsán arról cikkeztek a lapok, hogy a vagyonnyilatkozatában eltitkolt egy ingatlankiadásból származó bevételt. A volt államfő azonban megúszta a vizsgálatot, mondván, már nem köztársasági elnök.

Zsiga Marcell, országgyűlési képviselő, Miskolc polgármestere ellen a Blikk kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, mivel szerintük a politikus nyilatkozatából nem derül ki, honnan volt pénze arra, hogy a feleségével együtt megvásároljon egy 40 millió forintos családi házat. A parlament mentelmi bizottsága végül itt sem kért vizsgálatot. Az indoklás szerint Zsiga Marcell később írásban igazolta, hogy legális forrásból szerezte pénzét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik