Belföld
bíróság (bíróság, )

Belebukott a bevallásába a bíró

Frankó Máté

2013. 11. 29. 10:23

A kecskeméti ítélethozó lehet az első, aki a vagyonnyilatkozata miatt kényszerül új állás után nézni.

Korábban a témában:

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kezdeményezte a köztársasági elnöknél egy kecskeméti bíró, Varga Tibor felmentését, mivel a jogász nem tudta hitelt érdemlően igazolni vagyongyarapodását. Bicskei Ferenc, a városi törvényszék elnöke már korábban felfüggesztette a gyanús körülmények közt meggazdagodott bírót.

A fizetéséből nem lehetett ekkora vagyona

Képviselői bevallások

A kormányfő otthona tágasabb lett, Gyurcsány Ferenc keresi a legtöbbet, Hoffmann Rózsa az egyik legszegényebb – a legutóbbi vagyonnyilatkozatok szerint.

A törvény szerint a bíróknak háromévente vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amelyben kötelesek saját és családtagjaik jövedelmét feltüntetni. Varga Tibor vagyonbevallását összevetették a három évvel korábbival, és úgy ítélték meg, hogy a bevallott jövedelemből nem lehetett volna olyan vagyongyarapodásra szert tenni – mondta el a Népszabadságnak a Kecskeméti Törvényszék elnöke.

Bicskei Ferenc szerint Varga az Országos Bírói Tanács meghallgatásán sem tudott elszámolni a többlettel, így azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól, egyúttal javaslatot tett az OBH-nál a kizárására. Nem sokkal később Handó Tünde kezdeményezte is a köztársasági elnöknél a bíró jogviszonyának megszüntetését.

Schmitt és Zsiga vagyonnyilatkozatát nem vizsgálták

Az elmúlt egy évben két vagyonosodási nyilatkozat keltett feltűnést. Schmitt Pál kapcsán arról cikkeztek a lapok, hogy a vagyonnyilatkozatában eltitkolt egy ingatlankiadásból származó bevételt. A volt államfő azonban megúszta a vizsgálatot, mondván, már nem köztársasági elnök.

Zsiga Marcell, országgyűlési képviselő, Miskolc polgármestere ellen a Blikk kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, mivel szerintük a politikus nyilatkozatából nem derül ki, honnan volt pénze arra, hogy a feleségével együtt megvásároljon egy 40 millió forintos családi házat. A parlament mentelmi bizottsága végül itt sem kért vizsgálatot. Az indoklás szerint Zsiga Marcell később írásban igazolta, hogy legális forrásból szerezte pénzét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.