Belföld
bíróság (bíróság, )

Belebukott a bevallásába a bíró

Frankó Máté
Frankó Máté

2013. 11. 29. 10:23

A kecskeméti ítélethozó lehet az első, aki a vagyonnyilatkozata miatt kényszerül új állás után nézni.

Korábban a témában:

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kezdeményezte a köztársasági elnöknél egy kecskeméti bíró, Varga Tibor felmentését, mivel a jogász nem tudta hitelt érdemlően igazolni vagyongyarapodását. Bicskei Ferenc, a városi törvényszék elnöke már korábban felfüggesztette a gyanús körülmények közt meggazdagodott bírót.

A fizetéséből nem lehetett ekkora vagyona

Képviselői bevallások

A kormányfő otthona tágasabb lett, Gyurcsány Ferenc keresi a legtöbbet, Hoffmann Rózsa az egyik legszegényebb – a legutóbbi vagyonnyilatkozatok szerint.

A törvény szerint a bíróknak háromévente vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amelyben kötelesek saját és családtagjaik jövedelmét feltüntetni. Varga Tibor vagyonbevallását összevetették a három évvel korábbival, és úgy ítélték meg, hogy a bevallott jövedelemből nem lehetett volna olyan vagyongyarapodásra szert tenni – mondta el a Népszabadságnak a Kecskeméti Törvényszék elnöke.

Bicskei Ferenc szerint Varga az Országos Bírói Tanács meghallgatásán sem tudott elszámolni a többlettel, így azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól, egyúttal javaslatot tett az OBH-nál a kizárására. Nem sokkal később Handó Tünde kezdeményezte is a köztársasági elnöknél a bíró jogviszonyának megszüntetését.

Schmitt és Zsiga vagyonnyilatkozatát nem vizsgálták

Az elmúlt egy évben két vagyonosodási nyilatkozat keltett feltűnést. Schmitt Pál kapcsán arról cikkeztek a lapok, hogy a vagyonnyilatkozatában eltitkolt egy ingatlankiadásból származó bevételt. A volt államfő azonban megúszta a vizsgálatot, mondván, már nem köztársasági elnök.

Zsiga Marcell, országgyűlési képviselő, Miskolc polgármestere ellen a Blikk kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, mivel szerintük a politikus nyilatkozatából nem derül ki, honnan volt pénze arra, hogy a feleségével együtt megvásároljon egy 40 millió forintos családi házat. A parlament mentelmi bizottsága végül itt sem kért vizsgálatot. Az indoklás szerint Zsiga Marcell később írásban igazolta, hogy legális forrásból szerezte pénzét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.