Belföld

A Négy Mancs is pert fontolgat

Frankó Máté

2013. 10. 25. 11:59

Az alapítvány szerint az állatvédelemre összpontosítandó energiájukat is leköti a Hungerit által indított per.

Korábban a témában:

Százezer helyett ötszázmillió

A hét közepén bizonyítási eljárással folytatódott a Négy Mancs elleni polgári per a Fővárosi Törvényszéken. A bécsi székhelyű állatvédelmi szervezet ellen a Hungerit Zrt. indított keresetet, a cég jó hírnevének megsértése miatt. A szentesi élelmiszer-ipari vállalat szerint, azzal, hogy az alapítvány éveken át libatöméssel, tolltépéssel, az állatvédelmi szabályok megsértésével, illetve állatkínzással hozta őket összefüggésbe, sokmilliárdos kárt okozott nekik.

A cég jelenleg 553 millió forintot követel a Négy Mancstól. Korábban egy 100 ezer forintos közérdekű bírság kiszabását kérték a bíróságtól, ám ezt elutasították, ezt követően született meg a több mint félmilliárdos kártérítési kereset.

Az állatvédők is perelhetnek

Az MTI beszámolója szerint a felperes jogi képviselője a tárgyaláson többek közt arról is beszélt, ők úgy látják, a Négy Mancs valójában nem állatvédő szervezet, szerintük az alapítvány üzleti érdekek mentén működik, pénzért árulja logóját olyan cégeknek, amelyek a feketelistája alapján döntenek a forgalmazott termékekről.

A Négy Mancs csütörtökön közleményt adott ki az ügyben, melyben idézték Gabriel Paun, az alapítvány nemzetközi kampányigazgatójának a tárgyaláson elhangzott szavait.

A Hungeritnek csak homályos és a tárgyhoz nem kapcsolódó érvei voltak ellenünk. Amennyiben nem fejezik be lejárató kampányukat, a Négy Mancs fogja perelni őket jó hírnév megsértéséért, és amiért támadásaik miatt az állatvédelemhez szükséges energiáinkat kötik le – mondta el a kampányfőnök.

Hungerit kontra Négy Mancs

Az ügy 2006 novemberében kezdődött. A Magyarországon is tevékenykedő osztrák Négy Mancs (Viel Pfoten) Alapítvány nemzetközi kampányt kezdett a libatömés ellen. Többek közt feketelistát készítettek a hízott libát forgalmazó cégekről, illetve arra kérte a nagyobb áruházláncokat, ne vásároljanak a listán szereplők termékeiből. Több magyar baromfifeldolgozóval együtt 2007-ben a szentesi Hungerit is felkerült az állatvédők jegyzékébe. Az egyik legnagyobb magyar exportőrnek számító vállalat tárgyalásokat kezdett az állatvédőkkel, egy időre a kövéráru-termelést is leállította, ám ezt követően sem kerültek le listáról, így végül keresetet nyújtott be a Négy Mancs ellen, illetve bejelentést tettek a Versenyhivatalnál.

Az ügybe a kormány is beavatkozott. Budai Gyula elszámoltatási biztos vizsgálatot indított az ügyben, de a Vidékfejlesztési Minisztérium is foglalkozott a kérdéssel.

Közben több kétes ügy derült ki az alapítványról. A Négy Mancs kampányfőnökéről kiderült, éveken át álnevet használt, egyes kampányvideókról kiderült, nem is a szentesi üzemben készültek, illetve több kritika érte őket amiatt, hogy a jogi képviseletükre azt az ügyvédi irodát kérték fel, amely korábban a magyar baromfitenyésztők felkérése nyomán éppen az osztrák alapítvány elleni fellépésben segédkezett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.