Belföld

Olcsó hitel kkv-knak[x]

A kis- és középvállalkozások 100%-ig kihasználták az MNB 2,5%-os kamattal felvehető hitelkeretét, amit a kereskedelmi bankokon keresztül 3 hónap alatt lehetett igényelni. A kedvezményes kamatozású program újraindult, de jó néhány feltétel változott: nyíltak új lehetőségek, de vannak szigorítások is. Mielőtt bemenne a bankfiókba, tájékozódjon, kalkuláljon, hogy vállalkozása alkalmas-e arra, hogy részt vegyen a programban.

Sikeresen zárult a kis- és középvállalkozások finanszírozását elősegítő Növekedési Hitelprogram első fordulója, melynek hatása a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet élénkülésében már érezhető. Éppen ezért komoly várakozások előzték meg a folytatást, melynek célja, hogy új projektek, beruházások elindítását ösztönözze, és hogy a kis- és középvállalkozások hitelein belül csökkentse a devizahitelek arányát, lehetővé téve ezzel az árfolyamkitettség mérséklését és a gazdálkodás kiszámíthatóbbá válását. Érdemes elmélyedni a program részleteiben, mivel a vállalkozásnak jó néhány feltételt teljesíteni kell a sikeres hitelbírálathoz.

Milyen hitelt lehet felvenni?

A programban való sikeres részvétel kulcsa a hitelcéloknak való megfelelés. Itt a fő szabály, hogy csak olyan eszköz vásárolható, amely a vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja. Kedvezményes hitelt lehet igényelni forgóeszközök, beruházások, és EU támogatások előfinanszírozására. A forgóeszköz hitelek körébe a készlet vásárlás és a vevőkövetelések finanszírozása tartozik, maximálisan 1 éves futamidővel. A maximum 10 éves futamidejű beruházási kölcsönök köre bővült, hiszen a tárgyi eszköz beszerzés, a meglévő eszközök korszerűsítése, illetve kapacitásuk bővítése mellett most 10 százalékot meghaladó tulajdoni jogot jelentő részesedés elérésére is lehet hitelt felvenni.

Mire nem lehet hitelt felvenni?

A beruházási hitelek esetében több ponton is szigorodtak a feltételek: kizárták a finanszírozásból a saját vállalkozásban végzett beruházásokat, a lakóingatlanokat és üdülőket, valamint a személygépkocsit. A program keretében nem lehet finanszírozni a cég tulajdonosának, vezetőinek közreműködésével megvalósuló, illetve a cégcsoport kapcsolt vállalkozásai között létrejött tőkeemelések, vásárlások, vevőkövetelések, illetve ezek bevonásával létrejövő beruházásokat.

Melyik bankhoz érdemes fordulni?

Azt, hogy melyik bank mennyi pénzt tud a vállalkozásokhoz kihelyezni, az eddigi kkv hitelezési aktivitása határozza meg, mivel a meglévő hitelállománynak megfelelő összeget igényelheti a bank az ügyfelei számára. Vagyis, aki eddig aktív volt a kkv hitelezésben, annak most több lehetősége van. Éppen ezért érdemes olyan nagybankokat felkeresni, amelyek rendelkeznek kifejezetten kis- és középvállalkozásokra szabott termékekkel, és lehet tudni, hogy ez a vállalati kör kiemelten fontos a számukra.

Milyen feltételeket kell teljesíteni?

Meg kell felelni az MNB által a vállalkozás méretére, illetve tulajdonosi körére vonatkozó előírásainak, vagyis a kkv kritériumoknak. Át kell esni a banki hitelbírálati folyamaton, ami a vállalkozás gazdálkodásában rejlő kockázatokat méri fel. Vállalni kell a pontos törlesztést a teljes futamidő alatt, és igazolni kell a hitelcélnak megfelelő felhasználást.

Mennyi hitelhez lehet jutni és milyen áron?

A programban legalább 3 millió, és legfeljebb 3 milliárd forint igényelhető. A hitelekre a bankok legfeljebb 2,5 százalékos hiteldíjat számolhatnak fel. Ez alól kivételt képeznek a hitellel kapcsolatos harmadik feles költségek, így például a közjegyzői díj, vagy az értékbecslés díja.

Mik a határidők?

A vállalkozások A határidő az NHP 2-ben jóval hosszabb, mint az első körben megszabott 3 hónap volt, hiszen az MNB 2013. október 1. és 2014. december 31. közötti időszakra szabta meg a kedvezményes hitel rendelkezésre tartási idejét. Ez alatt a 15 hónap alatt kell a bankokkal szerződni és a hitelcélnak megfelelő folyósításra sort keríteni.

Mik a buktatók?

A hitelt igénylő vállalkozásnak a szigorú ellenőrzésre is fel kell készülni, ugyanis a kölcsöncélnak megfelelő felhasználást nemcsak a bank, de az MNB is ellenőrizheti. Ha bármelyikük a programtól eltérő felhasználásról szerez tudomást, akkor kötelesek a hitelt felmondani, és a vállalkozásnak a jegybanki alapkamat kétszeresével növelten kell a hitelt visszafizetnie, ami még a jelenlegi alacsony, 3,6%-os alapkamat esetén is 9,7%-ot jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik