Belföld

Halálos csörgők, olvadó hajszárítók

Fogyasztovedelem4(960x640).jpg (fogyasztóvédelem, nfh)
Fogyasztovedelem4(960x640).jpg (fogyasztóvédelem, nfh)

Forgalomból kivont hajszárítókat, rádiókat, kenyérpirítókat, veszélyes gyerekjátékokat mutattak be délelőtt Hódmezővásárhelyen, a fogyasztóvédelmi hatóság nyílt napján.

Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója, Fogyasztóbarát Város címmel tüntette ki Hódmezővásárhelyt a képviselőtestület péntek délelőtti díszülésén.

Az erről szóló oklevél átadása után a hatóság szakemberei bemutatót tartottak középiskolásoknak az általuk bevont, veszélyesnek ítélt termékekből.

Gyilkos játékok

A mágneses játkok ölhetnek (Fotó: Vásárhely24/Frankó Máté)

És ezt olvasta már?

Egy asztalra való játékot és elektronikai eszközt gyűjtöttek össze a fiataloknak a piacfelügyelők. A forgalomból visszahívott csörgők és állatfigurák többségével azok mérete miatt volt baj, lenyelve ugyanis könnyen fulladást okozhatnak, de volt a bemutatott játékok közt túl hangos illetve erősen mágneses is.

Gyermekéletet is követelt már

Ha a gyerek lenyeli az apró mágneseket, azok a bélben lágy szöveteket is közrefogva összetapadhatnak, ami szövetelhaláshoz, gyulladásokhoz, súlyosabb esetben pedig a bélfal átszakadásához vezethet – mondta el az NFH előadója, hozzátéve, történt már haláleset emiatt.

Nem jó ha a gyerek játéknak nézi a kenyérpirítót (Fotó: Vásárhely24/Frankó Máté)

Használat közben szétolvad hajszárítóval, hő hatására szétrepedő kenyérpirítóval, hibás vezetékezésű elosztóval és rádióval is találkoztak már az ellenőrök. Ezekből is bemutattak néhányat. A nyílt napon arról is szó eset, bár hibátlan működésű, ugyanakkor játéknak, a kisgyerekek számára csalogató elektromos eszközöket is tiltottak már be.

Az ékszerekkel nem volt gond

A diákok ékszereivel nem volt probléma (Vásárhely24/Frankó Máté)

A fogyasztóvédők egy fizikai és egy kémiai minilaboratóriumot is magukkal hoztak. Előbbin a napszemüvegek UV-áteresztő képességének vizsgálatát, utóbbin a testékszerek, karórák, szemüvegek, bizsuk nikkeltartalmának meghatározását prezentálták. Kapva az alkalmon a diákok közül sokan le is tesztelték füllbevalóikat, piercingjeiket. A gyors teszt alapján azonban valamennyit biztonságosnak találták.

Ruha, játék, szivattyú is lehet hibás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladata az életre, egészségre, környezetre veszélyes, illetve a vásárlókat megtévesztő termékek kiszűrése. Az NFH felügyelői munkájuk során találtak már életveszélyes búvárszivattyúkat, gyerekruhákat, de büntettek már három és fél tojásos tészta miatt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik