Belföld

Veszélyes bicajokat talált a fogyasztóvédelem

bicikli (bicikli)
bicikli (bicikli)

Játékként árusított, illetve gyerekek számára készített tricikliket, kerékpárokat és rollereket ellenőrzött a fogyasztóvédelmi hatóság, 459 termékből száz esetében állapítottak meg valamilyen hiányosságot a felügyelők - tájékoztatta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerdán az MTI-t.

Az ellenőrzés során hatfajta rollert és kétfajta gyermekkerékpárt laboratóriumban is vizsgáltak. Ennek alapján a közlemény szerint az derült ki, hogy egy játékroller kivételével a termékek nem feleltek meg a biztonsági követelményeknek.

Voltak olyan rollerek, amelyek kormánycsöve a vizsgálat során elhajlott, vagy nem látták el fékberendezéssel, az első kerék mérete kisebb volt az előírtnál, illetve az alkatrészek közötti hézagok nagysága nem felelt meg az előírásoknak, ami az ujjak becsípődésének veszélyével jár.

A kerékpároknál egyebek mellett a láncvédő nem az előírásoknak megfelelően takarta a lánc külső élét. Az egyik bicikli esetében a követelményeknek nem megfelelő fékrendszer volt balesetveszélyes, míg a másiknál a támasztókerekek túl közel voltak a váz függőleges síkjához, csökkentve ezzel a jármű stabilitását. A támasztókerekek függőleges terhelés hatására bekövetkezett deformációja miatt mindkét bicikli balesetveszélyesnek bizonyult.

Egy-egy roller, illetve kerékpár esetében egyszerre több veszélyforrást is találtak. A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázat miatt a termékek visszahívásáról a területileg illetékes megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek intézkedtek – közölte az NFH.

Joggal várható el, hogy a gyermekek számára készült termékek megbízhatóak, tartósak, biztonságosak legyenek. A biztonsági követelmények területén tapasztalt magas kifogásolási arány miatt szükséges ebben a körben a következő években újabb ellenőrzéseket végezni – emelte ki közleményében az NFH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik