Belföld

Életet mentett a buszvezető

Tehervonat(210x140)(1).jpg (tehervonat, vasúti átjáró, )
Tehervonat(210x140)(1).jpg (tehervonat, vasúti átjáró, )

Egy menetrend szerinti járat sofőrje, és egy arra autózó asszony látta el először a vásárhelyi vonatgázolás sérültjét. Sokan csak továbbhajtottak.

Tehervonat gázolt el egy biciklist kedden reggel Hódmezővásárhelynél. A férfi mindkét lábát csonkolta a szerelvény.

Pál József, a Tisza Volán egyik helyi sofőrje egy sállal és egy szíjjal szorította el a szerencsétlenül járt újvárosi fiatalember két combját, hogy ne vérezzen el  – írja mai számában a Délvilág.

A buszvezetőnek egy fiatalasszony, Kispálné Bán Mária is segített. Ő adta az érszorító ruhadarabokat, illetve szóval tartotta eszméleténél maradt fiatalembert. Életét valószínűleg a gyors és szakszerű segítségnyújtás mentette meg.

Nem segítettek

Nagyot csalódtam az emberekben, a buszsofőr az ötödik férfi volt, akit megkértem, segítsen, addig senki sem tett semmit, sőt akadt, aki teljes részvétlenséggel visszafordult, és elhajtott – mondta el a lapnak az asszony.

A balesetről további részleteket a Délmagyar.hu-n olvashat.

Jó és rossz példák

A lélekjelenlét sok esetben életet menthet. A múlt héten Csiba Gábor, a miskolci kórház – csecsemőhalálozások miatt indult vizsgálat idejére felfüggesztett – igazgatója hozott vissza egy aszfalton fekvő férfit a halálból. Még nyáron pedig egy 60 éves férfi lett rosszul egy metrókocsiban, rajta egy utastársa segített.

Sajnos azonban az emberi közönyre is bőven lehet példákat találni. Tavaly két óra alatt mindössze hatan álltak meg egy magára hagyott, gyereksírástól hangos babakocsi mellett a budapesti Deák téren.

Egy 2012-es felmérés szerint a magyarországi balesetek 2,5 százalékánál történik elsősegélynyújtás a mentő kiérkezéséig. Sokan attól félnek, nagyobb bajt csinálnak.

Mi is teszteltünk

Nyáron egy utcán elájult lány nem kapott segítséget. A hír kapcsán munkatársunk is eljátszotta a rosszullétet. Akadt, aki cserbenhagyta.

Olvasói sztorik