Belföld

Senki sem törődött a magára hagyott csecsemővel

Két óra leforgása alatt mindössze hat ember akart tenni valamit, amikor egy magára hagyott, csecsemősírástól hangos babakocsiba botlott Budapesten.

Lesújtó eredménnyel zárult a az UNICEF Magyar Bizottságának gerillaakciója. A napokban délután 3-tól 5-ig egy csecsemősírástól hangos, magára hagyott babakocsit láthattak a Deák téren a járókelők.

Két óra leforgása alatt megközelítőleg ezer ember haladt el az őrizetlenül hagyott babakocsi mellett. Bár a többség észrevette, hogy valami baj van, hiszen megálltak, körbejárták a lefedett babakocsit, de mindössze 6 alkalommal emelték fel a kocsi ponyváját, hogy megnézzék, tudnak-e segíteni.

Olyan is volt, aki éppen telefonált, mikor észrevetette a babakocsit, de a reakciója csupán egy zsörtölődő mondat volt:

„Ezt nem hiszem, valaki itt hagyott egy babakocsit, és sír benne egy gyerek.”

Azok a járókelők viszont, akik segíteni próbáltak, meglepetésben részesültek: miután felemelték a ponyvát 20, UNICEF-es önkéntes rohant oda hozzájuk és köszönte meg cselekedetüket egy elismerő oklevéllel.

Az UNICEF az akcióról készült videofelvétellel igyekszik felhívni a figyelmet a „Gyerek, de joggal” című kampányára, melynek keretében a Gyerekjogi Egyezményt akarják népszerűsíteni. Ami a gyerekek joga, az a felnőttek kötelessége a gyerekekkel szemben, hiszen minden gyermek megérdemli, hogy szerető, védelmező családban nőjön fel, egészséges életet élhessen, játszhasson, tanulhasson, és megkapja a felnőttektől a megfelelő védelmet az élet minden területén. Szemmel láthatóan ezen a téren (is) van még mit fejlődnünk – figyelmeztet a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik