Belföld

Olaszrizling-szüret musthajóval a Balatonon

szolo(210x140)(2).jpg (szőlő, )
szolo(210x140)(2).jpg (szőlő, )

Öt balatoni borászat szőlőjének összeöntésével készítettek mustot a fedélzeten.

Hagyományteremtő céllal musthajót indított a közös Olaszrizling szüretelés megkezdésekor a balatoni pincészetek képviselőiből álló Badacsonyi Kör csütörtökön Badacsonyból, öt balatoni borászat szőlőjének összeöntésével készítettek mustot a fedélzeten.

A tó közepén egy vitorlás hajón bejelentették, hogy kezdeményeznek egy nemzetközi Olaszrizling fajtaversenyt, amelyet a szőlő másik meghatározó balatoni borvidékével, Csopakkal karöltve rendeznének meg jövőre.

Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője hangsúlyozta, hogy a közös Olaszrizling szürettel a balatoni borrégió összefogását kívánják demonstrálni, és szeretnék felhívni a szakma és a borkedvelők figyelmét arra, hogy az országban legnagyobb terülten termesztett szőlőfajta borából, az Olaszrizlingből nemzetközi szinten is a legkiválóbb sajtbor válhat.

“Ebben a borban évtizedek óta kihasználatlan, rendkívüli lehetőség rejlik” – fogalmazott Kardos Gábor, a Szeremley birtok szakembere.

Mint elmondta, a továbblépésben egyelőre komoly akadály, hogy igen kiegyenlítetlen a  különböző termőterületeken készülő bor minősége.

A magasabb minőség megteremtéséért elsőként egy több borrégió képviselőjéből felálló grémiumot és az általuk meghatározott fajtavédjegy kialakítását kezdeményezik, majd a szőlőfajta névváltoztatását is.

A történelmi Magyarország fajtájának számító Olaszrizling neve ugyanis félrevezető a piacon. A kör tagjai helyette a szőlő másik magyar nevét, a Nemesrizlinget honosítanák meg, de erről a többi borrégióval egyeztetve lehet majd dönteni – tette hozzá.

A tavaly a frissen alakult Badacsonyi Kör készítette el az ismert pincészetek által közösen szüretelt első borvidéki bort, akkor a Badacsonyi Kéknyelűből, amely hagyományt idén az Olaszrizlinggel folytatják.

Az öt alapító tagból – Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László, Váli Péter – álló Badacsonyi Kör idén új taggal, Borbély Tamással, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével bővült, akit felavattak a musthajón, majd a tó közepén frissen kipréselt közös olaszrizlingből egy-egy pohár mustot öntöttek a Balatonba szüreti “hálaadásként”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik