Belföld

Új melleket ajándékba

Robbanásszerűen nő a hazai plasztikai sebészetek forgalma, mert a műnő lett az ideális.

A Heti Válasz csütörtökön megjelent száma szerint korábban sosem látott mennyiségben végeznek világszerte plasztikai beavatkozásokat. Az ok, hogy megváltozott az emberek testképe, a férfiak és a nők olyan alak után vágyakoznak, amelyet természetes úton nem is lehet elérni. Az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság adatai szerint az Egyesült Államokban 15 millió plasztikai beavatkozást végeztek 2012-ben, csak botox-kezelésből évi hatmilliót.

A Heti Válasz hiába kért hasonló adatokat a magyar szakmai szervezettől, hiteles számok itthon nincsenek. A lap ezért megnézte a legtöbbet hirdető társaság mérlegadatait. Kiderítette, számos olyan magánsebészet működik, amelynek 20-40 millió forint az éves árbevétele. Mivel egy mellnagyobbítás ára 500 ezer és 1,2 millió között változik, a Heti Válasz szerint már régen csődbe mentek volna, ha a drága alapanyagárak mellett csak ennyit kasszíroznának.

Fotó: Shutterstock

A lap által azonosított cégeknek 2011 és 2012 között 22 százalékkal nőtt az árbevételük, és a szektort nem érintette a válság, 2009 óta náluk 55 százalékos volt bővülés. Traub Alfréd, a szakmai társaság esztétikai szekciójának elnöke a Heti válasznak azt mondta: ő orvos, „nem egy szaki, aki babákat gyárt”. A „babagyártás” közben nagyüzemben folyik világszerte, valószínűtlenül vékony nők lufiszerűen telt keblek után vágyakoznak. Az erősebbik nem pedig még sosem volt ilyen „erős”, ülőmunkát végző fiatalemberektől várnak az egykori Tarzant megformáló Johnny Weismüllerénél is izmosabb mellkast.

A hetilap annak járt utána, miért éppen a női emancipáció idézte elő, hogy az új testképnek ilyen erős a szexuális töltése, illetve miként jutottunk oda, hogy a nem szilikonozott huszonévesek egyes társadalmi körökben már nem hatnak gondozottnak. A cikk kitér arra is, hogy egyre többen fordulnak plasztikai sebészhez világszerte, mert életkoruk, ázsiai szemük vagy éppen – muszlim férfiként – ritkás bajuszuk miatt hátrányos megkülönböztetés éri őket.

Már nem luxus?

A plasztikai sebészek majdnem 100%-a a magánszektorban dolgozik. Az állami egészségügyben főleg a traumatológiai osztályokon dolgoznak ilyen szakvizsgával rendelkező orvosok. A helyreállító plasztikai sebészet OEP támogatott, míg az esztétikait teljes mértékben önköltséges.A hír24 korábban megírta, milyen nagy gond, hogy sokan nem gondolnak bele abba, egy-egy ilyen műtétnek komoly következményei és hatásai vannak.

Pszichológusok szerint az, hogy mit gondolnak a fiatal fiúk és lányok a testükről, egyrészt befolyásolja a közérzetüket, másrészt kihat az általános egészségi állapotukra is. Egy pszichológus házaspár 200 fiatal véleménye alapján arra jutott, hogy a nők nagyobb valószínűséggel gondolkodnak plasztikai műtéten egy ezzel kapcsolatos tévéműsor után.

A szakértők szerint ez azért szomorú, mert jelzi, hogy az emberek még mindig azt hiszik, hogy a külső megjelenés az egyedüli út afelé, hogy elégedettek legyenek önmagukkal. Kevésbé él a köztudatban, ám mégis jó tudni, hogy a mentális betegségektől szenvedőket nem szabad operálni. Kérdés csak az, hogy egy átlagos plasztikai sebész rendelkezik-e olyan pszichológia képzettséggel, hogy megállapítsa klienséről, milyen reakciókat válhat majd ki belőle a beavatkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik