Belföld

Az Ószövetséggel védik a homofób hittankönyvet

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége megtalálta azt a bibliai idézetet, amely igazolná, hogy a tankönyv nem a melegek felett tör pálcát.

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) örömmel nyugtázza a katolikus hittankönyvek iránt mutatkozó médiaérdeklődést, de értetlenül áll azon állítások előtt, amelyek szerint a Szent István Társulat negyedik osztályos hittankönyve homofób lenne, amiért súlyos, halálos bűnnek nevezi a “homoszexuális cselekedetet”. A szervezet szerint ezzel nem tör pálcát a homoszexuális ember felett, csak bűnnek mondja a cselekedetet. A MAKÚSZ úgy véli: ez összhangban áll a Szentírás kinyilatkoztatásra alapozott tanításával, illetve a zsidó és a keresztény hagyománnyal.

“Ha valaki férfival hál együtt úgy, ahogy asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság, amelyben mindketten részesek, ezért meg kell halniuk, vérük visszahull rájuk” – idézi az Ószövetséget (Leviták könyve 20,13) a katolikus újságírók szervezete, amely szerint legalább ennyire utálatos – ha bibliai értelemben nem is bűn – ha valaki néhány világos magyar mondat tartalmát felfogni képtelen lévén hamis állítást közöl.

A MAKÚSZ felhívja a figyelmet, hogy a Katolikus Egyház a “homoszexuális cselekedet” mellett „számos más aktust is bűnnek tételez. Az érdeklődők horizontjának érdemi tágulása várható e tekintetben is a hittankönyvek további tanulmányozásától. De nemcsak bűnök, hanem erények ismeretére is szert tehet, aki forgatja a hittankönyveket. Ezek közül az okosság erényének gyakorlása javasolható azoknak, akiknek nehézséget okoz néhány rövid, bővített mondat megértése” – tudatta a szervezet.

Fotó: Hír24

Egy korábbi főpolgármesteri interjúból kiderült, hogy az Ószövetséget idézni egyébként veszélyes, hiszen a keresztények nem vallanak egységes nézeteket az Ószövetség és az Újszövetség kapcsolatáról, noha abban minden keresztény egyetért, hogy az Újszövetség rengeteg utalást tartalmaz az Ószövetségre.

Néhány hete egyébként éppen a pápa jelentette ki, hogy nem akarja megítélni a melegeket, aminek fényében különösen magyarázatra szorulna a tankönyvben szereplő kijelentés. De magyarázatot nem ad sem a kiadó, sem a szerző, sem az iskola. A köznevelésért felelős államtitkár a Hír24-től értesült a negyedikes hittankönyvben szereplő homofób mondatokról. A KDNP-s Hoffmann Rózsa szerint azonban ehhez az állami oktatásirányításnak semmi köze.

Korábban a könyv ellen petícióban tiltakoztak “vallásos keresztények, zsidók, más felekezetűek és ateisták”, akik “mélyen elítélik” a Szent István Társulat negyedik osztályos tanulóknak szóló hittankönyvében megjelent, a homoszexualitást halálos bűnnek minősítő kijelentéseit.

“A szerző, Fülöpné Erdő Mária, az Apor Vilmos Főiskola rektora által írt tankönyv értékrendjét mind az egyházi, mind a világi fórumok rég meghaladták, annak egy XXI. századi magyarországi általános iskolában semmi helye” – írták a petíció szerzői. Szerintük “ez a gyerekek fejlődését jelentősen befolyásoló, a homofóbiát legitimizáló, meggondolatlan” szöveg “megannyi érintett fiatalt depresszióba, akár öngyilkosságba taszíthat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik