Belföld

Tölgyessy: Orbánék leválthatóak

A kormány az államszocialista időket idézően, eszközként tekint a jogalkotásra - mondta Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politikai elemző szerint a Fidesz – amelynek maga is volt képviselője – nem épít a két világháború közötti értelemben vett diktatúrát. Minden abba az irányba húz, hogy legyen többpártrendszer, de a hatalom csak nehezen legyen leváltható, emberei irányítsák a független hatalmi ágakat. Ez letérés a ’89-es eszméktől, a régi korlátozott parlamentarizmus gyakorlatára emlékeztet, amikor volt ellenzék, választások is voltak.

A jogállamiság lényege, hogy nem tartalmi igazságot ad, hanem kiszámíthatóságot. A Nyugat egyik legfőbb vívmányán azonban a Fidesz-kormány átlép, tartalmi igazságot próbál szolgáltatni, amihez átlép a jogszabályi hagyományokon, noha történelmi tapasztalat, hogy ebből rengeteg baj származott. A Fidesz jogalkalmazása sokszor eszközszerű joghasználatra utal, ami államszocialista örökség – tette hozzá az SZDSZ egykori elnöke, aki szerint ugyan működik a politikai váltógazdaság, de ez nem hozott társadalmi békét, gazdasági növekedést, a politika egyre több kárt okozott.

Tölgyessy Péter közölte: a kormány az elmúlt években fontosnak tartotta a vidéki vállalkozók helyzetét, erősítette az állami beavatkozás szerepét, így próbálta erősebbé tenni a gazdaságot. Érezhető volt a cél, hogy az állam avatkozzon be sokkal jobban a társadalom gazdasági dolgaiba és vegye el azoktól, akik érdemtelenül jutottak valamihez, elsősorban a külföldiektől és a régi baloldali elithez köthető erőcsoportoktól vegye el az erőforrásokat. Nemcsak adóval, de a tulajdont, a vállalkozási vagy kulturális lehetőségeket is megpróbálja a kormány átcsoportosítani a külföldiektől és a régiektől a saját táborához.

Fotó: MTI  / Marjai János

A politikai elemző kiemelte, hogy a közép-európai régióban nincs olyan ország, amely teljesen követné a magyar kormány modelljét, csak részletekben lehet látni, hogy hasonló eszközöket alkalmaznak. Lehet, hogy Lengyelországban lesz majd hasonló folyamat, és a szlovák kormány is bizonyos költségvetési lyukat magyar módszerekkel tömött be, de sokkal kisebb léptékben és nem csinált belőle rendszert. A magyar utat nem követik, Magyarország elszigetelődött ezzel.

A saját tábor erősítéséhez a Fidesz ügyesen használja, hogy a magyarok évszázadok óta abban a hitben élnek, hogy milyen tehetségesek vagyunk, többet érdemelnénk, de a gonosz külföldiek elnyomnak minket. Ez sokszor igaz is volt, de immár azzal a veszéllyel jár, hogy sokan azt hiszik, nem kell alkalmazkodni a világhoz, jó teljesítményt nyújtani.

A sérelmi politizálás a baloldal esélye

Nyílt kimenetelű lehet a jövő évi választás, ha az MSZP megnyeri a most bizonytalan szavazók többségét. Ezt sérelmi politizálással elérhetik a szocialisták. Noha a párt összeszedte magát, megszilárdította helyzetét, súlyos gondjai vannak. Tölgyessy Péter szerint a fő gond az, hogy a párt szavazói szinte csak az idősebbek közül kerülnek ki, a “fiatalok alig figyelnek arra, mint mond a párt”. Ráadásul az LMP is elragadott szavazókat az MSZP-től.

A politikai elemző alkunak nevezte az MSZP és az Együtt-PM közti megállapodást. A két fél kitér egymás elől, még közös jelöltet sem állítanak. Nem tudni, mire lesz ez elég, de az MSZP eddig mindig megnyerte a választást ellenzékből. Ezt a tendenciát Tölgyessy Péter azzal magyarázta, hogy a magyar politikai kultúra ellenzéki, és a sérelmi politizálás az uralkodó. Szerinte sérelmeket könnyen találhatnak a szocialisták: tranzakciós illeték, a növekedés hiánya, reálbércsökkenés.

Tölgyessy szerint a Fidesz három éve úgy kezdett el politizálni, ahogyan azt elvárta egy vidéken élő kisvállalkozó, aki mára szintén elégedetlen, mert a Fidesz csak a retorikájában adta a magyaroknak azt, ami eddig nem az övék volt. A konkrét ügyek – földtörvény, trafikpályázatok – mást mutatnak. Jelenleg a Fidesz esélyesebb, mert az ellenzék nem tudta elhitetni, hogy velük jobb lehetne a helyzet. De ez az érzet akár hetek, napok alatt könnyen kialakulhat.

Orbánnak nehezebb lesz

A helyzet bonyolultságára jellemző, hogy a politikai elemző szerint arra sincs reális esély, hogy a Fidesz konszolidálja a hatalmát. Tölgyessy Péter úgy látja: a rendszert csak akkor lehetne konszolidálni, ha az ellenzék megszűnne, vagy ha elfogadná a rendszer szabályait és beépülne abba. Most egyikre sincs esély, ezért nem várható konszolidáció. A felépített rendszer fő gyengéje, hogy az ellenzék minden elemét szét akarja verni.

Sokat számít, mi történik majd a világban. Ha tartós marad a válság, akkor az unortodox, nemzeti érdekekre hangolt megoldások sikeresek maradhatnak. Ha sikeres lesz megint a kapitalizmus, akkor viszont jobban látszódni fognak a rendszerek közötti különbségek – tette hozzá. Ha jön a második ciklus, Orbán Viktornak is sokkal nehezebb lesz. Nem lehet tovább hátramutogatni, elmúltnyolcévezni, eredmények kellenek majd.

Az adást itt meghallgathatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik