Belföld

Tölgyessy: nincs visszaút a kormányfőnek

A kétharmad hatalma vagy átka irgalmatlanul hajtja előre a kormányfőt.

A kormány által javasolt új feltételek között alig lesz valaki, aki érdekelt marad magánnyugdíj-pénztári tagsága megtartásában. A kabinet döntésével tartalmilag lényegében államosítja a kötelező nyugdíjpénztárakat – mondta az MR1-Kossuth Rádióban Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász szerint alighanem téves döntés volt a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetése, de most a nyugdíjpénztárak felszámolásának is meglesz a maga nem csekély költsége. A most felélt megtakarítások már középtávon is hiányozni fognak – mondta.

Tölgyessy szerint a kormány most nem a nyugdíjasokat akarja megvédeni, adócsökkentési terveihez keres közvetlenül minél kevésbé fájdalmasan elérhető fedezetet. A kabinet az ország megtakarításait éli fel kétséges növekedési reményekért.

Az elemző úgy látja, egyre biztosabban megmutatkozik a kétharmados többség csapdájának előre tudható létezése. A rendkívüli intézkedések teremtette források két-három esztendő után kimerülnek. A külföldi befektetők messze elkerülhetik az országot.

“Az orbáni kísérlet akár katasztrófába is torkollhat.” A kormányfőnek rendszere biztos megalapozásához legalább négy-öt százalékos növekedésre van szüksége. Nincs számára visszaút, megkezdett művét átütő sikerre kell vinnie, vagy elbukik.

AJÁNLOTT LINK:

Tölgyessy: a kétharmados hatalom sodrásában (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik