Belföld

Tölgyessy belső háborúságot jósol az új alkotmány miatt

Az új alaptörvény csak a Fideszé lesz, újabb rendszerváltó igényeket kelthet.

Tölgyessy Péter szerint a kétharmados hatalom az új alkotmánnyal deklarálni akarja a szakítást azzal a húsz évvel, amelynek maga is az egyik főszereplője volt. Az alkotmányjogász az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, az új alaptörvény olyan, amilyennek Talleyrand megálmodta a jó alkotmányt, “rövid és homályos”.

Az elemző szerint ez ugyan szembemegy a modern jogállamok gyakorlatával és a magyar hagyományokkal, de a Fidesz nem akarja, hogy “az alkotmány mondatai korlátozzák kormányzása jótéteményeit”, ezért az igazán tartalmi normaalkotást kivenné az alaptörvényből.

A javaslat elhagyja a mostani alaptörvény állam és egyház szétválasztásáról szóló rendelkezését, de kitart a parlamentáris kormányzás mellett. Nem kíván Orbán Viktornak elnöki köztársaságot alapítani. Tölgyessy szerint azért nem, mert ez felesleges kockázatot jelentene a kétharmados többségnek.

Az alkotmányjogász szerint “minden afelé tart, hogy az új alkotmány egyedül a Fidesz alaptörvénye lesz, amelyet a baloldal kifejezetten elutasít. Az ország ellenzéki fele egyre biztosabban a Fidesz-Magyarország tagadására építi fel a maga identitását, ebben pedig mind lényegesebb lehet a nem ajándékul kapott, hanem a valóságosan kiharcolt alkotmányosság gondolata.

A köztársaság újraalapításának alkotmánya országunk bajainak tényleges megoldása nélkül csak újabb és újabb rendszerváltoztató igényeket kelthet. Az új alaptörvény így nem a közvélemény megnyugvását, hanem inkább a minden közös értéken átlépő belső háborúság újabb fordulóit hozhatja.

Az alkotmányjogász egy korábbi elemzésében már utalt arra, hogy az alkotmányozás “nem veszélytelen játék”, egy új alaptörvény nem teszi tartósan igazolttá a hatalmi intézményeket. A társadalom tényleges eredményessége nélkül nem lehet stabilizálni a hazai tömegdemokráciát.

AJÁNLOTT LINK:

Tölgyessy: az új alkotmány a Fidesz alaptörvénye lehet (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik