Belföld

A lottóláztól az összeesküvés-elméletekig

Viszik a lottót, mint a cukrot.

Az ötös lottón a héten 2,888 milliárd forintot ér a telitalálat. A Szerencsejáték Zrt. maga hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy nyeremény rengeteg embert mozgat meg, olyanok is betérnek a lottózóba szelvényt feladni, akik általában nem játszanak. Az elmúlt hetekben Magyarországon már bőven 5 millió fölött volt a megjátszott alapjátékok száma, noha a főnyereményre az esély 1: 44 millióhoz. Mint korábban megírtuk a növekvő érdeklődésből a legtöbbet a költségvetés profitál.

Amennyiben senki nem találta el az öt számot, a telitalálatért járó nyeremény hozzáadódik a következő heti nyeremény összegéhez, de a halmozódás csak egy évig tart, utána a főnyereményt felosztják a többi nyertes között. A hónapok óta tartó halmozódás nemcsak a lottózási hajlamot növeli, de az összeesküvés-elméletek számát is, amelyek arról szólnak, hogy a szervezők miként tudják manipulálni a sorsolás eredményét – emlékeztet a fortunaweb.hu.

A szakportál összegyűjtötte és rögtön meg is cáfolta a legnépszerűbb városi legendákat. Az egyik legrégebbi, hogy fűtik, vagy jegelik a kihúzni kívánt golyókat. A másik, hogy a fogadási határidő után, de a sorsolás előtt kiválasztják, milyen számokat fognak majd kihúzni.

„Egy harmadik elmélet szerint időnként ugyan hagyják, hogy legyen telitalálatos, ám a nyertes kilétét azért nem hozzák nyilvánosságra, mert a szelvény mögött nem áll valódi személy, hanem a többmilliárdos nyereményösszeget a költségvetésbe irányítják”. Ha érdekli, mindez miért nem lehetséges, kattintson ide!

Ha mégsem esküdtek össze és nyer!

Keressen egy jó pszichológust, mert az öröm nem tart sokáig. Magyarországon kevés a lehetőség arra, hogy a nyeremény okozta lelki és életminőségbeli változásokat konkrét eseteken keresztül vizsgálhassuk, hiszen nálunk a nagy nyertesek titkolják a kilétüket. (A bujkálás, az elköltözés kényszere, az “új élet” kezdésének szükségessége persze már önmagában is életminőséget rontó tényező, hiszen ez a szorongás megfosztja őket attól, hogy eddigi környezetükben, felhőtlenül örülhessenek.) Ennek ellenére a pénzügyi szakemberek azt tanácsolják, legyen titokban lottómilliárdos.

Ha Fortuna éppen önre mosolygott, az első és legfontosabb teendője, hogy tartsa titokban. Ne változtassa meg a szokásait! Ne váljon hirtelen nagyvonalúvá, adakozóvá! Ne mondjon hirtelen föl, ne küldje el a főnökét melegebb éghajlatra, ha eddig meghunyászkodóan viselkedett! Mivel egy ilyen volumenű változást nem könnyű lelkileg feldolgozni, ezért a legjobb, ha már a húzást követő héten elvonul egy kicsit a külvilágtól.

Tudnia kell, hogy kiemelten nagy összegű nyereményét (40 millió forint felett) a játékos minden esetben átutalással kapja meg (Magyarországon működő bankban nyitott forint alapú bankszámlára). A nyeremény biztonságos felvételét a játékosnak a 06-20-933-06-30-as telefonszámon (hétfőtől péntekig: 8 és 18 óra között) kell egyeztetnie. A Szerencsejáték Zrt, emlékeztet rá, hogy a „nyeremények minden esetben az SZJA törvény által előírt befizetési kötelezettség összegének levonásával kerülnek kifizetésre, így a játékost a nyereménye után további adófizetési kötelezettség nem terheli”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik