Lottó (lottó)
Belföld

Lottózik? Fel kell készülni a telitalálatra!

Ezt tegye, ha megnyeri a 2 milliárd 260 millió forintot. Órák múlva eldől, kell-e önnek pszichológus.

Hiába az öröm az első reakció. Keressen gyorsan egy jó pszichológust! Mint korábban megírtuk, különböző tudományágak művelői  – pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók és pénzügyi tanácsadók – régóta tanulmányozzák, milyen hatással lehet valakire a hirtelen jött pénz. A szakemberek állítják, a váratlan gazdagság nem teszi boldoggá azt, akinek az ölébe hullik, épp ellenkezőleg, nagy valószínűséggel tönkreteszi az életét. A lottónyertesek életét vizsgálva az öröm nem tart sokáig, a mámorító első hetek után jön a kijózanodás.

Sonja Lyubomirsky “Hogyan legyünk boldogok?” című könyvében ezt úgy fogalmazza meg, hogy az emberek könnyen hozzászoknak a jóhoz. Az egy-egy pozitív változás, például nagy összegű nyeremény fölött érzett eufória eltűnik néhány hét alatt, utána hamar visszaáll az addigi, átlagos boldogságszint. Amerikai esettanulmányok szerint a nyertesek többségénél alig telt el egy év, és az érintettek már semmivel sem érezték magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt, sőt, olyan is akadt, aki boldogtalanabb  lett, mert már nem lelte kedvét azokban az egyszerű tevékenységekben, amelyek addig örömet  okoztak neki. Kaliforniában betegségként nevezték meg a hirtelen meggazdagodott ember állapotát: a sudden wealth syndrome-ban szenvedő szorong az új helyzetben, új társadalmi pozíciójában megfelelési kényszer gyötri, rettenetes stressz nyomasztja, és előbb-utóbb utoléri a depresszió.

Magyarországon kevés a lehetőség arra, hogy a nyeremény okozta lelki és életminőségbeli változásokat konkrét eseteken keresztül vizsgálhassuk, hiszen nálunk a nagy nyertesek titkolják a kilétüket. (A bujkálás, az elköltözés kényszere, az “új élet” kezdésének szükségessége persze már önmagában is életminőséget rontó tényező, hiszen ez a szorongás megfosztja őket attól, hogy eddigi környezetükben, felhőtlenül örülhessenek.) Ennek ellenére a pénzügyi szakemberek azt tanácsolják, legyen titokban lottómilliárdos.

Ha Fortuna éppen önre mosolygott, az első és legfontosabb teendője, hogy tartsa titokban. Ne változtassa meg a szokásait! Ne váljon hirtelen nagyvonalúvá, adakozóvá! Ne mondjon hirtelen föl, küldje el a főnökét a melegebb éghajlatra, ha eddig meghunyászkodóan viselkedett! Mivel egy ilyen volumenű változást nem könnyű lelkileg feldolgozni, ezért a legjobb, ha már a húzástkövető héten elvonul egy kicsit a külvilágtól. Ez célszerű, ugyanis a legjobban akkor tudja átgondolni, mi is történt önnel, merre induljon tovább, ha egy csendes, nyugodt helyen, messze a város zajától húzza meg magát.  Ezt követően induljon el, és különböző bankokban nyisson legalább egy tucat új bankszámlát. Legyen türelmes, és várja meg, amíg egy másik sorsoláson születik egy kisebb, 300-400 milliós telitalálatos, így senki nem fog gyanakodni a kétmilliárd feletti nyereményre, így már óvatosan elkezdhet adakozni, és költekezni is.

Tudnia kell, hogy kiemelten nagy összegű nyereményét (40 millió forint felett) a játékos minden esetben átutalással kapja meg (Magyarországon működő bankban nyitott forint alapú bankszámlára). A nyeremény biztonságos felvételét a játékosnak a 06-20-933-06-30-as telefonszámon (Hétfőtől péntekig: 8 és 18 óra között) kell egyeztetnie. A Szerencsejáték Zrt, emlékeztet rá, hogy a „nyeremények minden esetben az SZJA törvény által előírt befizetési kötelezettség összegének levonásával kerülnek kifizetésre, így a játékost a nyereménye után további adófizetési kötelezettség nem terheli”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.