Gazdaság

Itt a lottóláz – nagy változással

Lottó (lottó)
Lottó (lottó)

Viszik a lottót, mint a cukrot, de a legnagyobb nyertes az állam. Változik a sorsolás. A cég fogadásra buzdít.

Sokakat mozgat meg, hogy az ötös lottón a héten 1,966 milliárd, a hatoson 1,240 milliárd forintot ér a telitalálat. A Szerencsejáték Zrt. maga hívja fel a figyelmet, hogy 1996 millió forintból mi mindent lehet megvenni. Mint írják, ez a hét a „legek hete”. Az elmúlt napokban Budapesten és vidéken is sorra dőltek meg 100 éves hőségrekordok, és nincs ez másként a lottózásban sem, hiszen ott is rekordok születnek.

Az eheti 1,9 milliárdos várható főnyeremény a magyar ötöslottó-történelem 10. helyén áll. A hatos lottó több mint 1,2 milliárdnyi várható jackpotja pedig a képzeletbeli hatoslottó-főnyeremények dobogójának 3. fokán áll.

“Amennyiben az Ötöslottó-nyertesnek nincs szüksége pénzre, és úgy döntene, hogy kidekorálná az M4-es metró teljes útvonalát, akkor ez az összeg húszezres címletekben pont elég neki arra, hogy a bankókat hosszában egymás mellé ragasztva az új metróvonalat mindkét irányban végigragassza” – kecsegtet a cég.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Múlt héten több mint 4 és fél millió ötös lottó alapjátékot vásároltak a játékosok – emlékeztet a cég. A Népszabadság szerint a növekvő érdeklődésből a legtöbbet a költségvetés profitál. Nem is a játékadó jelenti a fő bevételi forrást az állam számára – bár a folyamatosan szervezett sorsolásos játék nyereményadója a havi nyereményalap tekintélyes részét, 24 százalékát viszi el –, hanem az egyre növekvő forgalom után befizetendő egyéb kötelezettségek.

Így például méretes lehet majd az szja vagy az osztalék nagysága. Elég az Szrt. tavalyi mérlegét megnézni, amiből kitűnik, hogy az egy évvel korábbihoz képest jelentősen, 183 milliárd forintról 216 milliárdra nőtt az árbevétel, ami többek között azt is eredményezte, hogy a tulajdonosnak – vagyis lényegében az államnak – kifizetett osztalék 7,8 milliárd forintról 17,5 milliárd forintra ugrott 2012-ben. Ha ezt a fejlődési trendet tartani tudná a cég, akkor csak az osztalékból komoly bevétele származhat majd az államnak, míg az Szrt. összes költségvetési befizetése – az iparűzési adóval együtt – könnyen elérheti idén a 70 milliárd forintot.

A Szerencsejáték Zrt. arra is figyelmeztetett, hogy változások lesznek az augusztus 3-i Szerencse Szombat adásában, amely megváltozott időpontban jelentkezik.

A sorsolások időpontja az alábbiak szerint változik:

Élő Joker- és ötöslottó-sorsolás: 21.00-kor kezdődően 30 percben

Kenósorsolás: 20:00 (változatlan)

Luxor adás:  az úszó- és vízilabda-világbajnokság közvetítései miatt, a bajnokság programjától függően változhat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik