Belföld

Próbára tették a magyar békefenntartókat Koszovóban

KFOR katonák (kfor, katonák, vízágyú)
KFOR katonák (kfor, katonák, vízágyú)

Vízágyú, Molotov-koktélok, egy féke vesztett tömeg és az ellenük fellépő bocskais katonák – egy gyakorlat képei.

Augusztus közepén kezdték meg külszolgálatukat a KFOR kontingens fő erejét adó, főként bocskaisokból álló 9. váltás katonái a koszovói Pristinában. A békefenntartóknak nem sokkal a megérkezésük után egy valós helyzetet szimuláló tömegkezelési vizsgán kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat a KFOR parancsnokainak.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

A kitalált forgatókönyv szerint egy helyi bíróság előtt gyülekező tömeg miatt a koszovói hatóságok a nyugat-balkáni országban szolgáló nemzetközi erők segítségét kérték. A magyar misszió tagjainak feladata volt, hogy lecsillapítsák az ítélet miatt forrongó tüntetőket.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

– A műveleti század első alegységei helikopterrel érkeztek a helyszínre. A század többi része földi úton csatlakozott hozzájuk. A tüntetők Moltov-koktélokat robbantottak és úttorlaszokat emeltek, melyek felszámolásához a tűzszerész és a műszaki alegységre is szükség volt. Az agresszívan viselkedő tömeg megfékezéséhez a képzelt bíróság épületénél a vízágyú is szerepet kapott, de a műveleti század páncélozott járművei is a helyszínre érkeztek. Az akció végén őrizetbe vették azokat a személyeket, akik a tüntetés során atrocitásokat követtek el – ismertette a gyakorlatot Papp Béla főhadnagy, kommunikációs tiszt.

A század jól vizsgázott, így készen áll arra, hogy bárhol és bármikor bevethető legyen Koszovó területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik