Belföld
Katona(960x640).jpg (katona, katonák, hódmezővásárhely, )

Parádé, kitüntetés és csendes emlékezés

Frankó Máté

2013. 08. 27. 17:18

Domján László vezérőrnagy, a honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka köszöntötte kedden a koszóvói külszolgálatból hazatért katonákat a vásárhelyi laktanyában. A KFOR-8. váltásának visszafogadó ünnepségén résztvevő katonák Koszovóban elhunyt bajtársukról is megemlékeztek.

A Bocskai István Lövészdandár Koszóvóból nemrég hazatért katonáit köszöntötték ma délben a Zrínyi Miklós Laktanyában. A közel 200 békefenntartó fél évig teljesített szolgálatot a nyugat-balkáni országban. A KFOR-8. váltásának tagjait, Domján László vezérőrnagy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka fogadta.

Domjan-Laszlo-vezerornagy-es-Takacs-Attila-ezredes(650x433).jpg (domján lászló vezérőrnagy, takács attila ezredes, bocskai istván lövészdandár, )

A tábornok az ünnepségen tartott beszédében hangsúlyozta, a város, a honvédség és az ország is egyaránt büszke lehet katonáira.

– A KFOR-8. váltásának tagjai nagy szerepet vállaltak, mind a koszóvói békefolyamatok támogatásában, a belső rend és biztonság megteremtésében, mind a Magyar Honvédség nemzetközi presztízsének megerősítésében – mondta el a parancsnok, hozzátéve, a misszió résztvevőinek mindeközben a helyiekkel is sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk.

Katona(650x433).jpg (katona, katonák, hódmezővásárhely, )

Domján László beszédében megemlékezett a külszolgálati ideje alatt elhunyt Pászti Zsolt szakaszvezetőről is. A Bocskai-dandár állományába tartozó katonát álmában érte a halál, néhány hónappal a kiutazása után.

– Mindenkit sokkolt az a reggel, amikor az ébresztőt a kontingens egyik tagja nem tudta végrehajtani. A családjáért élt, és a honvédségért. Jó ember volt és remek katona – fogalmazott a vezérőrnagy.

A beszéd után bajtársai egy perces néma csenddel adóztak Pászti Zsolt emlékének. Ezt követően Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész mondott áldást az egybegyűlteknek, majd az állomány kilenc tagja emlékérmeket, emléktárgyakat illetve emléklapokat vehetett át a haderőparancsnoktól.

Katona-2(650x433).jpg (katonák, katona, bocskai istván lövészdandár, )

A ceremónia után a most hazatért Kovács László századost, a műveleti zászlóalj összekötő tisztjét kérdeztük tapasztalatairól, kinti feladatairól. Kovács százados elmondta, nem ez volt az első koszovói szolgálata, ugyanakkor bármikor szívesen vállalkozna hasonló kiküldetésre.

– A külföldi haderők közötti kapcsolat fenntartásában az információáramlás zavartalan fenntartásában vettem részt. Kijelöltek erre a feladatra, de bármikor máskor részt vennék hasonló feladatban, akár más országokban is – mondta el a Bocskai-dandár tisztje.

– A mi munkánknak a békefenntartás során van jelentősége. Nehezen tudnánk más típusú misszióban részt venni, de természetesen bármilyen, számunkra kiadott feladatot végrehajtunk – mondta el annak kapcsán vállalna e megbízatást olyan országban ahol ma is komoly harcok folynak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.