Helikopter katona hadgyakorlat (katona, helikopter, katonai helikopter, )
Szórakozás

Helikopteres gyakorlatok Koszovóban

A zömében a Bocskai-dandár katonáiból álló KFOR-9 kontingens műveleti százada a kiérkezést követően azonnal megkezdte a speciális felkészülést Koszovóban. A békefenntartók úgynevezett tömegkezelési feladatokat hajtottak végre, valamint a KFOR-ban használt helikoptertípusokba történő, gyors ki és beszállást gyakorolták.

A múlt héten hazatértek a koszovói Pristinából a KFOR 8. váltásának katonái, ezzel egy időben a KFOR-9 egységei átvették új szolgálati helyüket a balkáni országban.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

Rögtön a személyi felszerelés kézhezvétele után az 1. lövész század katonái megkezdték felkészülésüket a FOC (Full of Capability) gyakorlatra, ahol a KFOR vezetése előtt kell majd bizonyítaniuk felkészültségüket a várható feladatokra.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

A zömében a Bocskai-dandár katonáiból álló Charlie század tömegkezelési, úgynevezett CRC feladatokat hajtottak végre szakasz- és század szinten, illetve a KFOR-ban használt helikopterekbe történő ki és beszállást gyakorolták.

– Ezen a begyakorláson minden KTM-ben szolgálatot teljesítő műveleti századba beosztott katonának részt kell vennie, mert a csapatok leggyorsabb kijuttatási módja a KFOR-ban a helikopteres légi út – mondta el Papp Béla főhadnagy, kommunikációs tiszt, hozzátéve valamennyi, a KFOR erők által használt helikoptertípus ismeretére szükség lehet a fél éves külszolgálat alatt.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

– Az ilyen felkészítések a biztonsági rendszabályok ismertetésével kezdődnek. Ezután a helikopter pilótája vagy fedélzeti technikusa ismerteti a helikopterbe beszállás és helyfoglalás szabályos menetét. Nem mindegy ugyanis, hogy egy helikopteren a tehertér melyik részébe és milyen sorrendben ülnek be az utasok. Figyelembe véve, hogy beszálláskor a tömegkezelésre használt védő ruházatban és felszereléssel kell végrehajtani a feladatot, ez fokozott koncentrációt kíván a résztvevőktől.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

A több napos tréningen többek között a horvát légierő MI-171-ével és a svájci légierő Super Puma típusú helikopterével hajtották végre a feladatokat.

Ajánlott videó