Szórakozás
Helikopter katona hadgyakorlat (katona, helikopter, katonai helikopter, )

Helikopteres gyakorlatok Koszovóban

Frankó Máté
Frankó Máté

2013. 08. 21. 07:39

A zömében a Bocskai-dandár katonáiból álló KFOR-9 kontingens műveleti százada a kiérkezést követően azonnal megkezdte a speciális felkészülést Koszovóban. A békefenntartók úgynevezett tömegkezelési feladatokat hajtottak végre, valamint a KFOR-ban használt helikoptertípusokba történő, gyors ki és beszállást gyakorolták.

A múlt héten hazatértek a koszovói Pristinából a KFOR 8. váltásának katonái, ezzel egy időben a KFOR-9 egységei átvették új szolgálati helyüket a balkáni országban.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

Rögtön a személyi felszerelés kézhezvétele után az 1. lövész század katonái megkezdték felkészülésüket a FOC (Full of Capability) gyakorlatra, ahol a KFOR vezetése előtt kell majd bizonyítaniuk felkészültségüket a várható feladatokra.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

A zömében a Bocskai-dandár katonáiból álló Charlie század tömegkezelési, úgynevezett CRC feladatokat hajtottak végre szakasz- és század szinten, illetve a KFOR-ban használt helikopterekbe történő ki és beszállást gyakorolták.

– Ezen a begyakorláson minden KTM-ben szolgálatot teljesítő műveleti századba beosztott katonának részt kell vennie, mert a csapatok leggyorsabb kijuttatási módja a KFOR-ban a helikopteres légi út – mondta el Papp Béla főhadnagy, kommunikációs tiszt, hozzátéve valamennyi, a KFOR erők által használt helikoptertípus ismeretére szükség lehet a fél éves külszolgálat alatt.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

– Az ilyen felkészítések a biztonsági rendszabályok ismertetésével kezdődnek. Ezután a helikopter pilótája vagy fedélzeti technikusa ismerteti a helikopterbe beszállás és helyfoglalás szabályos menetét. Nem mindegy ugyanis, hogy egy helikopteren a tehertér melyik részébe és milyen sorrendben ülnek be az utasok. Figyelembe véve, hogy beszálláskor a tömegkezelésre használt védő ruházatban és felszereléssel kell végrehajtani a feladatot, ez fokozott koncentrációt kíván a résztvevőktől.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Papp Béla főhadnagy

A több napos tréningen többek között a horvát légierő MI-171-ével és a svájci légierő Super Puma típusú helikopterével hajtották végre a feladatokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.